Háború: Súlyos incidens történt a Fekete-tengeren

Hírek2023. aug. 14.Sz.A./MTI

Orosz katonák harci helikopterről egy civil szállítmányozó hajóra léptek, előtte egy orosz hadihajó figyelmeztető lövést adott le a Fekete-tengeren.

Egy orosz hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le egy szállítmányozó hajóra a Fekete-tenger délnyugati részén vasárnap - írja a Guardian napi hadiösszefogalója. Ez az első alkalom, hogy Ukrajna területén kívül kereskedelmi hajóra adtak le lövéseket, mióta Oroszország megtagadta az ENSZ és Törökország által tető alá hozott gabonaszállítási szerződés meghosszabbítását. Moszkva arra hivatkozott, hogy a gabonaszállító hajók elvileg fegyvereket is szállíthatnak, ezért nem egyezett bele a július közepén lejárt egyezmény meghosszabbítába.

Orosz források szerint a Vaszilij Bikov hadihajó a Palauban bejegyzett Sukru Okan nevű hajóra lőtt, miután a hajó kapitánya nem volt hajlandó megállni, hogy elllenőrizhessék.

Orosz közlés szerint a hajó az ukrajnai Izmail kikötőjévébe tartott észak felé, és állítólag Bulgária mellett hajózott a romániai Sulina kikötője felé.

Az orosz védelmi minisztréium közlése szerint a hajóra azért lőttek, hogy megállítsák.

Orosz katonák léptek a hajóra egy Ka-29-es helikopterről, elvégezték az ellenőrzést, majd a hajó folytatta útját - fogalmaztak az orosz védelmi minisztériumban.

A török védelmi minisztérium szerint Ankara kivizsgálja a Románia felé tartó hajón történteket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint az incidens a nemzetközi jog nyílt megsértése, kalóz bűncselekmény, és egy civil hajó elleni, nemzetközi vizeken elkövetett bűncselekménynek minősül. Mihajlo Podoljak Twitter üzenetben úgy fogalmazott, hogy az esetből Ukrajna levonja a következtetéseket, és megfelelő választ fog adni.

Oroszország már korábban bejelentette, hogy minden Ukrajna felé tartó hajót ellenséges járműnek tekint a gabonaegyezmény felmondása után.

Az Ukrajnával határos Belgorod megye légterében három, Kurszk megye felett pedig egy ukrán drónt lőtt le a légvédelem - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a drónokat a hajnali órák és kora délután között semmisítették meg. A támadások személyi sérülést és anyagi kárt nem okoztak.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy ukrán belövések következtében Volfino községben három civil sebesült meg.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településérők jelentettek a helyi hatóságok vasárnap ukrán tüzérségi támadást. A közlések értelmében Donyecket kazettás lőszerrel lőtték.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve visszavert ukrán támadásokról számolt be. A tábornok az elmúlt egy nap alatt a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteséget mintegy 545 főben nevezte meg, akik közül szerinte több mint háromszázan a Donyeck környékén vívott harcokban esett el vagy sebesült meg.

Konsenkov a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök közül megnevezte egyebek között a 9. hadtest előretolt vezetésipontját a Zaporizzsja megyei Orehivnál, egy drónirányító központot a donyecki régióban lévő Pervomajszke környékén, valamint egy helikoptert és hat harckocsit.

Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja vasárnapi Telegram-bejegyzésében elismerte, hogy az ukrán hadseregnek sikerült behatolnia Urozsajne községbe és a település északi részén megvetnie a lábát. A tisztségviselő szerint, aki a helyzetet nehéznek és aggasztónak nevezte, az ukrán félnek ezt kéthetes harcok árán sikerült elérnie, amelyek során négy elit tengerészgyalogos rohamcsoportjából kettőt elveszített, valamint páncélozott járműveiből is többet.

Megjegyezte, hogy Urozsajne az úgynevezett az egyik fél által sem ellenőrzött "szürke zónában" van. Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője csütörtökön arról tett bejelentést, hogy az ukrán erőket kiverték a faluból.