Több mint 20 százalékos hozamot ért el a legjobban tőzsdéző diák

Hírek2018. márc 9.Növekedés.hu

A legjobb diák több mint 20 százalékos hozamot ért el egy hónap alatt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, középiskolás diákoknak szóló tőzsdejátékán. A most megrendezett játék egyik újdonsága az a négy tőzsdei témakörre kidolgozott oktatási háttéranyag, amelyre támaszkodva a pedagógusok számos iskolában tartottak tőzsdei tanórákat.  

A Részvényfutam számokban

Országosan közel 260 iskolából álltak a rajtvonalhoz az indulók, egyenként 2 millió forintos virtuális tőkével a zsebükben. A szervezők legnagyobb örömére az 1500 regisztráló 93 százaléka a diákok közül került ki, de aktívak voltak azért az oktatók is, a fennmaradó 7 százalék a tanárok oldalát erősítette. A teljes játékidőt tekintve az átlaghozam -3,8 százalék lett, de azt mindenképpen meg kell említeni, hogy február hónap igencsak izgalmasra sikeredett: amellett, hogy elég volatilis volt a hónap világszerte a tőkepiacokon, még felfüggesztéssel is találkozhattak a versenyzők. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a BUX index 5,2 százalékot csökkent a verseny időszaka alatt, így a játékosok felülteljesítették azt. Ennek köszönhetően ugyanakkor megtapasztalhatták, igaz, csak virtuálisan, hogy milyen az, amikor igazán változékony a piaci környezet. A diákok közül kikerült TOP10 Részvényfutamos tőzsdéző átlagosan 11,4 százalékos hozamot ért el. A játék mérlege alapján a játékosok több mint 20 ezer darab megbízást adtak, amelyből közel 16 500 teljesült (81,3%), összesen 4,4 milliárd forint értékben. Ez az összeg, az aktív résztvevőket véve alapul, átlagban 3 millió forint, azaz a kezdőtőke másfélszeresét forgatták meg a versenyzők. Ami a további statisztikát illeti: a 20 nap alatt közel 4 millió darab értékpapír cserélt gazdát, azaz egy játékos átlagosan 2600 darab értékpapírt vett vagy adott el. Egy átlagos részvényfutamosnak 16 teljesült megbízása volt, a TOP10-nek átlag 19, de az első például 31-szer, míg a második csak 4-szer kötött. Az értékelés során látszott, hogy a kis papírokra teljesen más arányban adtak megbízást a játékosok, mint a valós piacon.

Részvényfutam vs. valós piac

Az idei játék összképe egy sokkal kevésbé koncentrált piacot mutatott, mint amit a valóságban láthatunk: a 3 legkeresettebb papír csupán az összforgalom 46 százalékát adta, míg a valós piacon az arány ebben az időszakban 86,5 százalék volt. Érdekesség, hogy a játékban a valóságban is forgalmas Opus-t, OTP-t és Richtert a játékban követő legforgalmasabb papírok a Csepel és a KPACK részvényei voltak, pedig a valóságban ezekben a papírokban jellemzően kisebb volumenben kötnek. A kisebb és közepes kapitalizációjú részvényben is szép számmal születtek kötések. A valóságban az OTP maga mögé utasította a Richter és a MOL papírjait. Érdekesség, hogy az amúgy valóságban forgalmas negyedik blue-chip, az MTELEKOM nem került bele a TOP 10 részvény közé a Részvényfutam piacon. A kereskedés mellett a napi kvíz kérdésekre adott válaszokkal is növelni lehetett a profitot: a játék végéig összesen 20 darab három kérdésből álló kvízt töltöttek ki, melyeknek közel harmada volt hibátlan. A kvízek után kapott bónuszok átlagosan 2 százalékos hozamot hoztak egy játékosnak, ezáltal a tananyagokat áttanulmányozó és kvízt helyesen kitöltők jelentősen tudták növelni a portfóliójuk értékét, a legjobbak 10% százalékos plusz hozamot realizáltak így.

A nyeremények

A tudásalapú játék első helyezettje a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium tanulója lett. A diáklány, valamint a legnagyobb hozamot elért tanár nyereménye egy szélcsatornás élményrepülés. Mindketten egy csoportos, 7 fő részére szóló repülésre jogosult csomagot nyertek. Azokra a pedagógusokra, mentorokra, akik szakértelmükkel segítették diákjaik pénzügyi tanulmányait, részvételét a Részvényfutamban, szavazni lehetett. A legtöbb szavazatot kapott jelölt mentor-tanár is jutalomban részesült, ő egy 5 fős szélcsatornás élményrepülésen vehet majd részt. A játékban a kvízjátékosok kiemelkedő teljesítménye is díjazásra kerül: a játék végén sorsolással került kiválasztásra 10 fő azok közül, akik legalább egy helyes (három jó válasz) kvízt töltöttek ki a Részvényfutam ideje alatt. Az ő nyereményük egy-egy e-book olvasó. A játék végén a Pénziránytű Alapítvány további értékes különdíjakat ajánlott fel a legjobban szereplő diákok és tanárok, valamint a legaktívabb iskolák számára. A 3 legjobban teljesítő diák tabletet, a 3 legjobban teljesítő tanár okostelefont, míg a 3 legaktívabb iskola pedig projektort kap jutalmul.

A nyertesek

Az első helyezett tranzakcióit nézve magasan átlag feletti mennyiségű megbízást adott meg, összesen 50-et, több féle részvényben is, melyből 31 teljesült. Nagyobb értékben az Opus és Csepel részvényekben kötött a nyertes játékos, ezeket a pozíciókat nagyobb nyereséggel sikerült lezárnia. Mindezek mellett volt még kisebb értékben APPENINN, Konzum és Nordtelekom kötése is. Portfóliója értékének növekedéséhez nagyban hozzájárult az, hogy a naponta kitölthető kvízek nagy részét helyesen töltötte ki, így jelentős mennyiségű kvíz bónuszra is szert tudott tenni.

Kategória: Legnagyobb értékű portfóliók - TOP 10

Helyezés

Felhasználónév

Portfólió értéke a játék végén

Elért hozam (%)

1.

adrii0930

2 417 526

20,9%

2.

Warren Buffet

2 305 325

15,3%

3.

H, Ákos

2 256 504

12,8%

4.

Márton13

2 220 652

11,0%

5.

mateoszka

2 220 480

11,0%

6.

ÁTRIUM

2 202 400

10,1%

7.

Hanna

2 189 780

9,5%

8.

rokama

2 179 229

9,0%

9.

mendolmark

2 173 991

8,7%

10.

acslaszlopatrik

2 172 349

8,6%

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.