Több mint 50 millió főt oltottak be Nagy-Britanniában

Hírek2021. máj. 3.MTI, Növekedés.hu

Meghaladta az 50 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában - közölte Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Twitteren hétfő délután közzétett videónyilatkozatában.

A bejelentés várható volt, mivel a brit egészségügyi minisztérium már előző nap közölte, hogy addig több mint 49,8 millió adagot adtak be a 67 milliós lakosságú Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból. A brit oltási program jelenlegi üteme alapján naponta átlagosan több mint félmillióan részesülnek az első vagy a második oltási dózisból.

A járvány harmadik hullámának legrosszabb időszakában naponta több mint 1200-an hunytak el koronavírus fertőzés nyomán.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) nem sokkal később közölte, hogy az előző 24 órában egy haláleset történt az országban a koronavírus-fertőződésből kialakuló Covid-19 betegség miatt. Ez tavaly nyár óta a legalacsonyabb napi halálozási szám. A nagy-britanniai koronavírus-járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor naponta 1800-an haltak meg Covid-19-ben.

Boris Johnson miniszterelnök szerint azonban továbbra is indokolt az óvatosság, különösen a külföldi utazások újbóli engedélyezésével.

Matt Hancock egészségügyi miniszter hétfői bejelentése az 50 millió beadott oltási dózisról várható volt, mivel a brit egészségügyi minisztérium már előző nap közölte, hogy addig több mint 49,8 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból, és a brit oltási program jelenlegi üteme alapján naponta átlagosan több mint félmillióan részesülnek az első vagy a második oltási dózisból.

A második oltást már több mint 15 millióan kapták meg.

A John Hopkins Egyetem adatai szerint eddig Nagy-Britanniában 127 ezer fő hunyt el, akiknél pozitív volt a Covid-teszt, a fertőzöttek száma 4,4 millió.