Több mint nyolc évvel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt

Hírek2018. júl. 12.Növekedés.hu

Ahhoz, hogy 2015 és 2050 között a nyugdíjrendszerek stabilak maradjanak, átlagosan mintegy 8,4 évvel kellene megemelni a nyugdíjkorhatárt 2050-ig az OECD országokban. Magyarországon is emelni kellene, közel 8 évvel.
Két kutató - Hervé Boulhol, Christian Geppert - kiszámolta, hogy az OECD-országok átlagában 2015 és 2050 között nem kevesebb, mint 8,4 évvel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy a fenti arány, vagyis az öregkori függőségi ráta ne emelkedjen. Az ábrán a vizsgált ráta alakulása látható, folyamatos emelkedést, azaz az OECD-országok megállíthatatlannak tűnő elöregedését jelezve. A kutatók a fent jelzett 8,4 évvel egy átlagot adtak meg, de mint oly sokszor, az átlag mögött igencsak nagy szórás figyelhető meg.
Magyarországon például ennél valamivel kisebb korhatár-emelés is elegendő lenne - közel 8 év -,
míg például a svéd, finn és dán rendszer egy 4-5 éves emeléssel is fenntarthatóvá válna - közel ennyivel emelkedik egyébiránt a várható élettartam is 2050-ig. Ezzel párhuzamosan
a török, szlovén vagy mexikói nyugdíjasoktól további 10 évnyi, a dél-koreai idősektől pedig közel 16 évnyi plusz munkát kellene kérni az egyensúly eléréséhez.
A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.