Több mint nyolc évvel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt

Hírek2018. júl 12.Növekedés.hu

Ahhoz, hogy 2015 és 2050 között a nyugdíjrendszerek stabilak maradjanak, átlagosan mintegy 8,4 évvel kellene megemelni a nyugdíjkorhatárt 2050-ig az OECD országokban. Magyarországon is emelni kellene, közel 8 évvel.
Két kutató - Hervé Boulhol, Christian Geppert - kiszámolta, hogy az OECD-országok átlagában 2015 és 2050 között nem kevesebb, mint 8,4 évvel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy a fenti arány, vagyis az öregkori függőségi ráta ne emelkedjen. Az ábrán a vizsgált ráta alakulása látható, folyamatos emelkedést, azaz az OECD-országok megállíthatatlannak tűnő elöregedését jelezve. A kutatók a fent jelzett 8,4 évvel egy átlagot adtak meg, de mint oly sokszor, az átlag mögött igencsak nagy szórás figyelhető meg.
Magyarországon például ennél valamivel kisebb korhatár-emelés is elegendő lenne - közel 8 év -,
míg például a svéd, finn és dán rendszer egy 4-5 éves emeléssel is fenntarthatóvá válna - közel ennyivel emelkedik egyébiránt a várható élettartam is 2050-ig. Ezzel párhuzamosan
a török, szlovén vagy mexikói nyugdíjasoktól további 10 évnyi, a dél-koreai idősektől pedig közel 16 évnyi plusz munkát kellene kérni az egyensúly eléréséhez.
A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható. 

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.