Törökországban is megkezdik az orosz oltóanyag gyártását

Hírek2021. jan. 23.H. É.

Oroszország szuverén vagyonalapja, az Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF) megállapodást írt alá a vezető török ​​gyógyszergyártóval a Sputnik V vakcina törökországi előállításáról, és megkezdte a technológiaátadás folyamatát - adta hírül az orosz hírügynökség.

Az interakciót az RDIF a Szputnyik V vakcina népszerűsítésére irányuló tevékenységei részeként hajtja végre. 

A Törökországban gyártandó orosz oltóanyagot nem csak az ottani piacra szánják, hanem más országokba is eljuttatják - jelezték, megjegyezve, hogy a török ​​partnerek nagy érdeklődést mutatnak az oltás iránt.

Az RDIF képviselője megnevezte a potenciális termelési mennyiséget - évi több millió oltóanyagot. Megjegyezte, hogy a jövőben várhatóan a termelés bővülésének kérdése is szóba kerül.

A Szputnyik V vakcina már hatósági jóváhagyást kapott Oroszországban, Fehéroroszországban, Egyesült Arab Emírségekben, Magyarországon, Argentínában, Szerbiában, Bolíviában, Algériában, Venezuelában, Paraguayban, Palesztinában és Türkmenisztánban. Megindult az EU oltóanyag-nyilvántartási folyamata is - írja a Taszsz.

Az RDIF ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint egy mexikói üzletember 2 millió adag orosz vakcinát értékesítési jogait szerezte volna meg Mexikóban és Közép-Amerikában.