Történelmének legnagyobb fegyverüzletét kötötte Izrael Németországgal

Hírek2023. aug. 17.MTI

Az izraeli védelmi minisztérium az ország történelmének legnagyobb, 3,5 milliárd dolláros (mintegy 1250 milliárd forintos) fegyverüzletét kötötte meg a német védelmi minisztériummal - jelentette a Haaretz című újság hírportálja.

Miután az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta a megállapodást, hamarosan aláírják az Arrow 3 nevű légvédelmi rendszerek eladásáról született izraeli-német egyezményt.

Az Arrow 3 nevű, rakéták ellen kifejlesztett légvédelmi rendszert közösen hozta létre az izraeli védelmi minisztérium Kutatási és Fejlesztési Igazgatósága az Amerikai Rakétavédelmi Ügynökséggel (MDA), s az Israel Aerospace Industries gyártja. Ez a világ legfejlettebb ilyen típusú légvédelmi rendszere, amely az űrben, a földi atmoszférán kívül képes elfogni a ballisztikus rakétákat.Az amerikai kormányzati jóváhagyást követően az izraeli és a német védelmi minisztérium magas rangú tisztviselői ünnepélyesen alá fogják írni a megállapodás megkezdését jelző kötelezettségvállalás első, 600 millió dolláros (közel 215 milliárd forintos) megállapodását, amely biztosítja a gyártás azonnali elindítását.

A teljes szerződés minden részletéről megállapodott már a német és az izraeli védelmi minisztérium, azt végső jóváhagyásra a német kormány és a törvényhozás elé terjesztik, s várhatóan 2023 novemberében írják alá.

Izraelben a Boáz Levi vezette Israel Aerospace Industries a fővállalkozó az elfogó és radarérzékelő fegyverrendszerek fejlesztésében, s az Elbit Systems nevű fegyvergyár hozzá létre hozzá a vezérlő- és felügyeleti rendszereket.

A Tomer nevű kormányzati vállalat készíti az elfogó rakétákhoz a rakétahajtóműveket, s mellettük az Arrow 3 rendszer legfontosabb alvállalkozója a Rafael nevű fegyvergyár.Az amerikai fejlesztéseket a STARK Aerospace, az Israel Aerospace Industries amerikai leányvállalata végzi.