Történelmi csúcson a foglalkoztatottság

Hírek2020. jan. 29.Harsányi Péter

Már több mint 4,5 millió ember dolgozik hazánkban, aminek köszönhetően történelmi csúcsra, 75,3 százalékra emelkedett a 20 és 64 év közöttiek foglalkoztatottsági rátája. Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára értékelte az aktuális munkaerőpiaci helyzetet.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a friss munkaerőpiaci adatok kapcsán elmondta, hogy 2019 utolsó negyedévére a foglalkoztatottak száma 4520 ezer főre emelkedett Magyarországon, ami 38 ezer fővel magasabb az egy évvel korábbi értéknél. Ezzel párhuzamosan a versenyszférában egy év alatt 52 ezer főt meghaladó növekedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal.

Bodó Sándor kiemelte, hogy az egyik legfontosabb mutatószám, a 20 és 64 év közöttiek foglalkoztatottsági rátája 75,3 százalékra emelkedett.

2010 óta összesen 840 ezer fővel nőtt hazánkban a foglalkoztatottak száma. A növekedés döntően a versenyszférában valósult meg, ahol 710 ezer fős bővülés volt tapasztalható.  A közfoglalkoztatásban 55 ezerrel, a külföldön történő munkavégzés esetében 75 ezerrel bővült a résztvevők száma.

A foglalkoztatottsági ráta a 2010-ben látott 54,1 százalékról 70,3 százalékra emelkedett a 15 és 64 éves korosztály tekintetében. Az államtitkár rávilágított, hogy ilyen magas foglalkoztatottsági szintet még soha nem mértek a magyar gazdaságban.

Az elmúlt közel 10 évben a munkanélküliségi ráta 11,8 százalékról 3,3 százalékra esett vissza. Jelenleg már csupán 155 ezer munkanélküli van Magyarországon, ami európai összehasonlításban is meglehetősen kedvező érték.

A közfoglalkoztatottak száma 2019 negyedik negyedévére átlagosan 108 ezer főre mérséklődött. A vendégmunkások száma pedig 120 ezer fő körül alakult az tavalyi utolsó negyedévben.

Férfiak és nők

Továbbra is számottevő eltérés van a férfiak és a nők foglalkoztatottsági szintjében. A férfiak esetében 31 ezer fővel 2 millió 480 ezer felé emelkedett a foglalkoztatottak száma. A nők tekintetében 7 ezer fővel 2 millió 32 ezer főre nőtt a foglalkoztatottság. A foglalkoztatottsági ráta a férfiak és a nők esetében 77,6 és 63,1 százalékra növekedett a foglalkoztatottsági ráta.

Bodó Sándor kifejtette, hogy a Kormány a jövőben is támogatni fogja női foglalkoztatottság bővítését. Ennek fényében folytatják többek között a bölcsődefejlesztési programot.

Ágazati bontás

A kereskedelem és gépjárműgyártás ágazatban megközelítőleg 49 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság. A szakmai, tudományos és műszaki tevékenységet végzők száma 33 ezerrel, az építőiparban dolgozók száma 22 ezerrel, a szállítás és raktározás szektorban dolgozók száma pedig közel 13 ezerrel növekedett. Utóbbi esetében továbbra is hatalmas munkaerőhiány azonosítható.

Fiatalok

Az államtitkár nyilatkozata alapján a fiatalok munkanélküliségi rátája 2010 előtt még 30 százalékhoz közelített. Ez az adat napjainkban mindössze 12,2 százalék, aminek a további csökkentését számos intézkedéssel segítik.

Kiegyensúlyozott növekedés

Az elmúlt 9 évben minden szektorban jelentősen növekedett a foglalkoztatottság. A feldolgozóiparban közel 210 ezer fővel dolgoznak most többen mint 2010-ben. Az építőiparban is 85 ezer fővel emelkedett 9 év alatt foglalkoztatottság.  A humán-egészségügy ágazatban 66 ezerrel több munkavállaló dolgozik.  A szállítás, raktározás esetében 54 ezerrel, a szakmai, tudományos, műszaki területen 72 ezerrel magasabb a foglalkoztatottság.