Tovább bővíti megújulóenergia-portfólióját Európában a MET Csoport

Hírek2022. ápr. 28.Növekedés.hu

Az olasz és a spanyol piacokon terjeszkedve tovább bővíti európai megújulóenergia-portfólióját a MET Csoport – a cél 2026-ig 1 gigawatt kapacitás elérése. A svájci központú energiavállalat 100 százalékos részesedést szerzett öt zöldmezős naperőműprojektben Olaszországban, összesen 213 MWp beépített kapacitással, valamint egy építésre kész, 50 MWp kapacitású napenergiaprojektben Spanyolországban. A teljes jelenlegi zöld portfóliója így 714 MWp-re növekedett.

A MET Csoport 2022. február 9-én és március 2-án részvényadásvételi szerződéseket írt alá olasz fejlesztőkkel, 100 százalékos tulajdonrészt szerezve öt zöldmezős fotovoltaikus erőműprojektben Közép- és Dél-Olaszországban.

A naperőművek várhatóan 2024-ben lesznek építésre kész állapotban.

Április 7-én a MET 100 százalékos részesedést szerzett egy 50 MWp teljesítményű, szintén építésre kész állapotban lévő spanyolországi naperőmű-projektben. A Puerto Real-i beruházás a magas napsütéses óráiról ismert Andalúziában található. Az erőmű a tervek szerint 2023 nyarán kezdi meg a kereskedelmi termelést.

A MET Csoport piacbővítési stratégiájához a megfelelő szakértelmet az ebből a célból létrehozott Zöld Eszközök Divízió biztosítja. A cél 2023-ig 500 MW-os, 2026-ig pedig további 500 MW-os – azaz összesen 1 GW-os – megújuló energiaportfóliót létrehozni Európában. A vállalat ezért további szél- és naperőművek felvásárlását tervezi az Európai Unió egész területén, ezzel is aktív szerepet játszva az energiaátmenetben.

Christian Hürlimann megújulókért felelős vezérigazgató elmondta:

A növekedési stratégiánk azokra az európai piacokra összpontosít, ahol már jelen vagyunk, építve ezáltal a meglévő, csoportszintű tevékenységekre. A MET Csoport leányvállalatai már most is kínálnak zöld áramot és szolgáltatásokat ügyfeleiknek, és a zöld termékeket igénybe vevő partnerek aránya folyamatosan nő. A célunk földrajzilag is diverzifikált, 1 GW-os portfóliót létrehozni Európában, ezért fontos mérföldkő, hogy a mostani tranzakciók révén az olasz és a spanyol megújulóenergia-piacra is beléptünk.