Újra kamatot emelt az MNB – közel a tető?

Elemzések2022. ápr. 28.Harsányi Péter

Az MNB 6,15 százalékról 6,45 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatlábat, mely az irányadó kamat szerepét tölti be Magyarországon. A lépésre az infláció és az inflációs várakozások leszorítása, illetve az erős belső kereslet hűtése érdekében került sor. A kereskedelmi banki várakozások alapján 7 százalék felett tetőzhet az egyhetes betéti kamatláb a nyári hónapok vége felé.

0,3 százalékponttal 6,45 százalékra emelte az MNB az irányadó egyhetes betéti kamatlábat. A lépésre azután került sor, hogy a jegybank kedden 1 százalékponttal 5,4 százalékra az alapkamatot. A két kamat közötti különbség ezáltal tovább csökkent a Magyar Nemzeti Bank korábbi kommunikációjának megfelelően.

Egyhetes betéti kamatláb alakulása

Egyhetes betéti kamatláb alakulása

Forrás: MNB, növekedés.hu

Miért kell szigorítani?

Az infláció hozzávetőlegesen 70 százalékban olyan külső tényezőkre vezethető vissza, amire nincs hatással a monetáris politika. Az elmúlt időszakban azonban erősödtek a belső keresleti erők, melyeket kamatemelésekkel lehet a leghatékonyabban mérsékelni, csakúgy, mint a megugró inflációs várakozásokat.

Az inflációs várakozások az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek. Márciusban a 9 százalékot közelítették.

A jegybanknak mindenképpen el kell kerülnie, hogy az inflációs várakozások tovább emelkedjenek. Ellenkező esetben ugyanis sokan előre hozhatják a vásárlásaikat, amely rövidtávon újabb inflációs hullámokat generálna a jelentkező többlet kereslet miatt.

Az inflációs várakozások az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek.

Reálkamatok

A kamatok emelésével megnőnek az elérhető reálkamatok, ami forinterősítő hatású.

Jelenleg a régióban Magyarországon a legmagasabbak a reálkamatok, ami növeli a forint vonzerejét.

A relatíve erősebb forint pedig mérsékli az importált inflációt.

Alapkamat, infláció és reálkamat alakulása

Alapkamat, infláció és reálkamat alakulása

Forrás: MNB, KSH, Bloomberg
*Magyarországon az irányadó ráta szerepét az egyhetes betéti kamatláb tölti be; ** Szlovákiában az irányadó kamatszint nulla százalék, melyet az Európai Központi Bank határoz meg

Mi várható?

A növekedés.hu által megkérdezett kereskedelmi bankok várakozásai szerint az egyhetes betéti kamatláb a nyári hónapok vége felé tetőzhet 7 százalék felett.

A jövőbeni emelések mértékét befolyásolják a geopolitikai kockázatok és a nemzetközi energiaárak alakulása, illetve a hazai árstop intézkedések jövője. Utóbbi terén kedvező hírek láttak napvilágot. A kormány július 1-ig meghosszabbítja az élelmiszerárstop és az üzemanyagárstop intézkedéseket.

Az üzemanyagárstop és az élelmiszerárstop eddig nagyságrendileg 1-1 százalékponttal fogták vissza az inflációt.

Az elmúlt időszakban azonban tovább emelkedett több élelmiszer ára, így az élelmiszerárstop intézkedés tényleges hatása 1 százalékpontnál nagyobb lehet.