Trump az amerikai autómunkásoknak tweetelt

Hírek2018. máj. 30.Növekedés.hu

Az esetleges új amerikai vámtarifák bevezetése érintheti az európai autó-exportot is. Az amerikai elnök elrendelte a jármű-import nemzetbiztonsági szempontból történő átvizsgálását. Donald Trump intézkedése új vámtarifák bevezetéséhez vezethet.

Az elnök kijelentette: az Egyesült Államok autógyártása „a nemzet ereje szempontjából meghatározó fontossággal bír” és utasította a Kereskedelmi Minisztériumot a kérdéskör áttekintésére.
Az utasítás alapját egy 1960. évi törvény teremti meg, amely a nemzetbiztonság veszélyeztetése esetén felhatalmazza az elnököt az érintett import korlátozására írja a BBC. Az intézkedés a legújabb lépés Donald Trump „Amerika az első” gazdaságpolitikai hitvallásának érvényesítésében. Az elnök szerda reggel közölte a „nagy újságot” az ország autó-ipari munkásaival. Tweet-bejegyzésében azt írta:
„Derék autóipari munkásaink hamarosan jó hírnek örülhetnek. Sok évtizeden át kellett látniuk, hogy munkahelyeik más országokba kerülnek át, épp eleget vártak már!”
A Kereskedelmi Minisztérium az 1962. évi Kereskedelem-bővítési Törvény 232. Fejezete alapján folytatja le a jármű-import hatásának vizsgálatát. A vizsgálat eredménye alapján az elnök a nemzetbiztonság követelményére hivatkozva rendelheti el a kereskedelmi korlátozásokat. A 232. Fejezet az a hivatkozási pont, amely alapján az amerikai kormányzat a korábbiakban az acél és az alumínium importjának tilalmát elrendelte. A kereskedelmi miniszter, Wilbur Ross „alapos, tisztességes és átlátható vizsgálatot” ígért. A Minisztérium közleménye szerint az elmúlt 20 évben az import aránya az Egyesült Államokban eladott összes autó tekintetében egy-harmadról közel ötven százalékra nőtt. Kormányzati statisztikák szerint 2017-ben az Egyesült Államok 8,3 millió járművet importált 192 milliárd US dollár értékben. Az autó-export 2 millió darab volt, értéke 57 milliárd US dollár (1 US dollár = 271,80 Ft). Az importált járművek közül 2,4 millió Mexikóból, 1,8 millió pedig Kanadából érkezett. Mindkét ország tagja az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodásnak (Nafta), amelyet a Trump-kormányzat az amerikai gépgyártás helyzetének megerősítése érdekében újra kíván tárgyalni.  Az elnök a korábbiakban is fenyegetődzött újabb vámok bevezetésével. Felvetette ezt a lehetőséget az EU-ból érkező autók, csakúgy, mint a kínai áruk kapcsán. A kínai forgalomra a szellemi tulajdon elleni, állítólagos jogsértések miatt akár 60 milliárd US dollár vámot is kivethetnek.