Trump beszólt Iránnak

Hírek2019. nov. 22.MTI

Teherán az internet felfüggesztésével "tragédiát" próbál palástolni - írta csütörtöki Twitter-bejegyzéseinek egyikében Donald Trump amerikai elnök.

Teheránban Haszán Róháni iráni elnök szerdán jelentette be, hogy sikerült véget vetni napok óta tartó zavargásoknak, amelyek az üzemanyagár-emelések miatt robbantak ki több nagyvárosban. Ám az internet még mindig nem vált hozzáférhetővé. Róháni "külföldi összeesküvőket" sejtetett a tüntetések hátterében, Donald Trump azonban csütörtökön úgy vélekedett, hogy az iráni rendszer "elbizonytalanodott".

"Irán oly instabillá vált, hogy a rendszer felfüggesztett minden internetkapcsolatot azért, hogy a nagyszerű iráni nép ne szólalhasson meg az országban zajló óriási erőszakhullámmal kapcsolatban" - fogalmazott Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök, aki a többhatalmi iráni atomalku egyoldalú felmondása óta többször is szigorú szankciókkal sújtotta Iránt.

Donald Trump a mikroblogon leszögezte: a perzsa vezetés "nulla átláthatóságot akar, mert azt hiszi, a világ nem veszi észre az iráni rezsim okozta haláleseteket és tragédiát". Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábban Washington támogatásáról biztosította a tiltakozó akciók résztvevőit, s ezért Iránban be is kérették az amerikai érdekeket képviselő Svájc nagykövetét. Az Egyesült Államoknak és Iránnak ugyanis nincs diplomáciai kapcsolatuk egymással, ezért az amerikai érdekeket Svájc képviseli az iszlám köztársaságban. Teherán az amerikai diplomácia vezetőjének kijelentéseit beavatkozásként értékelte Irán belügyeibe.

Az amerikai külügyminiszter csütörtök éjjel a Twitteren arra buzdította az iráni tüntetőket, hogy küldjenek az Egyesült Államoknak videókat, fotókat és egyéb információkat a velük szembeni fellépésről, "a rezsim elnyomásáról". Ezeket az Egyesült Államok nyilvánosságra hozza, és szankciókat foganatosít majd a visszaéléseket elkövetők ellen - emelte ki mikroblogbejegyzésében Mike Pompeo, aki írását perzsa és angol nyelven egyaránt közzétette.