Mol Vidi – AEK Athén: még mindig van esély, üzletileg is nagy a tét

Hírek2018. aug. 21.Növekedés.hu

A magyar első osztályú focicsapatok éves költségvetésének megfelelő összeg a tét a Mol Vidi következő BL-párharca során. Igen, a foci akár jó üzlet is lehet, csak sikeresen kell csinálni. A Mol-Vidinek ez ideáig sikerült és meg is van a jutalma. Bár most kikaptunk, kedden még van esély, a visszavágón.   A magyar bajnok MOL Vidi FC erős bírói segédlettel most kikapott  az AEK Athén görög bajnokcsapattól a Bajnokok Ligájában. Még nincs veszve semmi, jövő kedden visszavágó. Szerencsére igazi „vesztes” már nincs, legalábbis olyan szempontból, hogy a párharc győztese a BL csoportkörében folytathatja, de a vesztes is játszhat ősszel az európai kupákban, ő az UEFA Európa-liga csoportköreiben menetelhet.

Pénzben sem akármi

Mindez nem csak szép sportsiker, de óriási üzlet is. Hogy mekkora azt nem lehet ma még pontosan tudni, mert az UEFA által fizetett összeg sok elemtől függ. Például a további szerepléstől, az esetleges újabb győzelmek, vagy akár a csoportkörben elér döntetlenek is aranyat érnek, ráadásul a képletet bonyolítják egyéb jövedelmek (tévéközvetítési pénzek is), de azt lehet mondani, hogy
  • amennyiben a Mol-Vidi az alacsonyabb presztízsű kupában folytatja, akkor is minimum 8 millió eurót keres,
  • ha pedig sikerülne az álom, akkor a BL-szereplés legalább 16 millió eurót érne,
  • vagyis magyar forintban 2,6 milliárd – 5,2 milliárd forintot kaphat a klub.

Amikor a foci üzlet

Ha ezeket a számokat nézzük, akkor jól látszik, hogy a foci igenis lehet nagy üzlet. A tavalyi bajnok Mol Vidi (korábban Videoton FC) az egyik legmagasabb költségvetésű magyar klub.
A céginformációs rendszer szerint 2016-ban 3,7 milliárd forint volt a klubot üzemeltető cég bevétele, 2017-ben már 4,6 milliárd forint. 
Vagyis, ha a tavalyi bevételekből indulunk ki, akkor is jól látszik, hogy a BL-szereplés az egész éves költségvetést felülmúló pluszbevételt jelentene, míg az Európa-liga is több mint fél évnyi bevételt. Természetesen a szereplésnek költségei is vannak, de további bevételek is járhatnak vele, a játékosok értéknövekedése is elképzelhető a szereplés kapcsán.

Miért nem fontosabb?

Ha ekkora üzlet a nemzetközi jó szereplés, a laikusban felmerül, hogy  miért nem tesznek meg többet érte a csapatok. Lehet, hogy a klubok életét belülről ismerők szerint ez a megállapítás nem helytálló, de olykor úgy tűnik, mintha a rendkívül korán kezdődő (július közepén már rajtol a kupa) európai kupamenetelésre még nem történik meg a formaidőzítés, sőt a hazai kupamérkőzéseken is olykor úgy véreznek el az első osztályú csapatok, hogy egy alacsonyabb osztályú klub ellen tartalékolnak, majd elveszítik a mérkőzést.

Zárt kör

De miért kell a BL-szereplést már a nyár közepén megkezdeni. Sajnos a kiscsapatoknak nincs könnyű élete, mert az európai futballelit egyre zártabb világ, zártabbak szinte, mint az amerikai elitegyetemek. Aki a Yale-re, a Harvardra, vagy a Whartonra járt, az vélhetően olyan jól fog keresni, hogy a gyermekeinek is a legjobb iskolákat tudja megfizetni, így ők is jobb eséllyel jutnak majd be az elitegyetemekre. Mindez a futballra lefordítva, aki a top európai csapatok körébe tartozik, rengeteg pénzt keres szponzorokkal, jegyekkel, tévével, így mindig képes a legjobb játékosokat lehalászni, így még erősebb lesz. Ráadásul egyre többet kell küzdeni a BL-csoportkörért, a Mol Vidinek idén már négy párharcot kell sikerrel megvívnia, hogy játszhasson egy igazán nagy klubbal.

Nem szeretik a végeket

A legnagyobb klubok, a Real Madrid, a Barcelona, a Chelsea és a PSG szempontjából nyilván nem hátrány, hogy nem kell annyit Fehéroroszországba, Izlandra, vagy Lettországba utazniuk kupameccsekre, de a különbségek konzerválása nem jó irány, és a hátrébb sorolt országokban nagyot dobhatna a foci népszerűségén egy-egy ilyen igazán nagy meccs.

Mire elég a pénz?

Na de vissza a pénzügyekhez! A magyar futballban, így a Mol Vidi életében is sajnos a focit nem a közönség, vagyis nem közvetlenül a jegybevételek tartják el, az éves szinten csak a forgalom 1-2 ezreléke.
Sokkal fajsúlyosabb bevétel a szponzorpénz, a csapat esetében nem is lehet kérdés, hogy az immár névadó Mol az, amely több száz milliót invesztált a klubba. 
Fontosak még a tévéközvetítési jogok, kedvező esetben az átigazolások pozitív egyenlege, illetve az úgynevezett egyéb bevételek, támogatások, tao, egyebek. Ebből a sok, nem ritkán közösségi forrásból áll össze egy-egy klub büdzséje, és bár a Mol Vidi költségvetése kimagasló, azért valahogy a kisebb kluboknak is össze kell szedni legalább egymilliárd forintot. Kiadás pedig sok van, főleg a játékosok megvétele és magas fizetése kerül sokba. A Mol Vidi sztárjai közül, Marko Scepovic, Stefan Scepovic, Vinícius Paulo és Loïc Nego egymillió euró körüli összeget is ér a téma legismertebb szakportálja, a Transfermarkt szerint. Természetesen a magyarok közül Juhász Roland, Hangya Szilveszter, Fiola Attila, Kovács István, vagy Pátkai Máté is nagyon értékesek, és akkor még nem beszéltünk a további légiósokról, Danko Lazovic, Elvir Hadzic, Anel Hadzic Stopira, Boban Nikolov is magasan jegyzett, többnyire válogatott labdarúgók. Ha a Mol Vidi bejutna a BL-csoportköreibe, az egész csapatot újra meg tudná venni.

Fizetések

Magyarországon, eltérően a nyugati ligákkal nem lehet pontosan ismerni a labdarúgók fizetését. Nyilván a legnagyobb sztárok 100 millió eurós, vagy az élcsapatok húzóembereinek 10 millió eurós éves fizetését itthon nem lehet megkeresni, mert akkor egyetlen focista fizetése elvinné a klubok éves költségvetését, de a focisták itthon sem keresnek rosszul.
Dzsudzsák Balázsról az terjedt el, hogy havi 50 millióért lenne reális hazacsábítani. Biztos van, aki 1-2 millió keres csak havonta, de azért a bajnokcsapatnál jó eséllyel 4-5 milliónál indulnak a havi bérek. 
Irgalmatlan pénz, de a kupabevétel mellett még akár ki is gazdálkodható. A foci tehát lehet nagy üzlet, csak sajnos a kupabevételekkel ma még reálisan nem tudnak a hazai klubok számolni. Óriási siker, ha a Debrecen, a Fradi, vagy a MOL Vidi elér egy-egy csoportkörös szereplést, de ma még nem ez a realitás.

Esélyek

Aki reálisan szeretne közelíteni egy-egy meccs valós erőviszonyaihoz, mindig érdemes a nemzetközi sportfogadási oldalak véleményét megnézni. Márpedig, ha megnézzük, hogy a BL-ben még talpon levő csapatok oddsait a brit sportfogadási oldalakon, akkor az látható, hogy a MOL-Vidi BL-győzelmére fizetnének a legtöbbet, ezerszeres pénzt. Ez a mutató, ha negatívak vagyunk, kijózanító a magyar klubfoci jelenlegi állapotáról, de ha pozitívak, akkor azt mutatja, hogy a MOL Vidi már eddig is tényleg kimagasló bravúrt ért el. (x)