Trump és Orbán az autóvámokról is tárgyalt

Hírek2019. máj. 16.Fellegi Tamás

A levegőben lóg az EU által az Amerikai Egysült Államokba exportált autók megvámolása, amely Magyarországot is komolyan érinti. Megkérdeztük, mit tehet a kormány a kedvezőtlen hatások kivédésre.

A ma tartott Kormányinfón megkérdeztük, hogy ha Donald Trump amerikai elnök bevezeti az Európai Unióban gyártott autókra a tervezett vámokat, amely minket biztosan érint, mit tesz a kormány, van-e vészforgatókönyv, esetleg a gazdaságvédelmi akciótervben foglalkoznak a kérdéssel. A Növekedés.hu azt is megkérdezte, hogy felmerült-e ez a kérdés Donald Trump és Orbán Viktor washingtoni találkozóján.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Trump és Orbán tárgyaltak a kérdésről, az amerikai elnök kifejtette, hogy fontos célja országa kereskedelmi hiányának lefaragása. Ez leginkább Kínát érinti, hisz ott több mint 300 milliárd dolláros összegről van szó, az EU esetében ez a szám 100 milliárd körüli, és valóban a jármű-, és gépipar képez ebben döntő súlyt.

A kormány foglalkozik a kérdéssel, az egyik stratégiai irány az új piacok keresése lehet, kompenzálandó az esetleges amerikai kiesést. További részleteket pedig két hét múlva tudhatunk meg, amikor megtárgyalják a gazdaságvédelmi akciótervet és erről Varga Mihály pénzügyminiszter fog tájékoztatást adni.

Felmerült az a kérdés is, hogy a német autógyárak esetleges fejlesztési halasztásai, melyek az utóbbi napokban szóba kerültek, indokolnak-e hasonlóan intézkedéseket. A miniszter szerint a kormány konzultált a BMW-vel, a debreceni gyárral kapcsolatban semmilyen változás, halasztás nem merült fel, egyelőre a Mercedes kecskeméti gyárában állt le egy fejlesztés, ami önmagában még nem indokol intézkedéseket, pláne, hogy a Mercedes vélhetően folytatni fogja a fejlesztést, esetleg más gyártási irányban, mint amit eredetileg terveztek