Trump rosszabbul volt, kapott oxigént, de hétfőn kijön a kórházból

Hírek2020. okt. 5.MTI, Növekedés.hu

Az amerikai elnök véroxigén szintje leesett, és magas láza is volt pénteken, de az állapota folyamatosan javul. Hétfőn este elhagyja a kórházat - jelentette be Trump a Twitter oldalán.

Donald Trump amerikai elnök egyre jobban van, és már hétfőn kijön a kórházból - derül ki az elnök Twitter bejegyzéséből.

Az őt kezelő orvosok még vasárnap elmondták, hogy az elnök életjelei stabilak, péntek reggel óta nincs láza, a véroxigénszintje 98 százalékos. Beszámoltak arról is, hogy amióta megbetegedett,

Trumpnak két alkalommal esett a véroxigénszintje, az egyik ilyen péntek reggel volt, amikor a testhőmérséklete is magas volt, és akkor kapott oxigént.

Vasárnap a Fehér Ház orvosa, Sean Conley és a kezelőorvosok csapata a kórház előtt tartott újabb sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Donald Trump jól van, de még nincs túl a veszélyen. Conley doktor úgy fogalmazott: "rendkívül örül", hogy az elnök állapota mennyit javult.

Elmondta, hogy Trump láztalan, és javulnak a Covid-19 egyéb, az elnöknél enyhe formában mutatkozó tünetei is: az köhögés, az orreldugulás és a fáradtság.

Trumpot továbbra is a remdesivir nevű gyógyszerrel kezelik.

A vírus lefolyásánál nagy szerepe van az elnök korának (74 éves) és a magasabb testtömeg indexének (111 kilogramm a súlya). 

Az elnökválasztási kapmpány hajrájában jelenleg is Joseph Biden demokrata párti jelölt vezet tíz százalékponttal,

de a választásokat eldöntő úgynevezett ingó államokban ennél sokkal kisebbb a különbség a két jelölt között. Trump egyelőre nem tud személyesen részt venni a kampányban.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt vasárnapi vírustesztje is negatív lett - jelentette be a politikus kampányának helyettes vezetője, Kate Bedingfield vasárnap este. A 77 esztendős Biden - akit rendszeresen tesztelnek - folytatja elnökválasztási kampányát, hétfőn Floridába utazik.

Bedingfield vasárnap az ABC televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a választásokig még hátralévő szűk 30 napban a Biden-kampány elsősorban a koronavírus-járványra összpontosít és üzenete az lesz, hogy Joe Biden jobban kezelte volna a pandémiát Donald Trump jelenlegi elnöknél, aki Biden ellenfele.

Trump jó ideig eléggé félvállról vette a járványt, ám a 74 éves elnök múlt héten maga is megfertőződött, és péntek óta kórházban van."Kétféle vezetési stílus között lehet választani, és amióta a vírus elért minket is, Joe Biden az, aki példát mutat" - nyilatkozta a helyettes kampányfőnök, rámutatva, hogy a demokraták mindig szájmaszkot viseltek, betartották a biztonsági távolságot, és a kampányrendezvényekre is csak korlátozott számban engedtek be résztvevőket.

Jason Miller, a Trump-kampány egyik tanácsadója vasárnap - szintén az ABC televízióban - azt mondta, hogy Biden csak "propagandacélból" visel szájmaszkot.

Az Egyesült Államokban eddig 7,4 millió embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést és közülük 209 ezren haltak meg a ragály miatt.