Tudományos központ nyílt meg a Vár egyik patinás, frissen felújított épületében

Hírek2021. jún. 2.Sz.A.

2021-ben befejeződött a budai Várban, az Úri utca 72. alatt található sarokház felújítása. Ezzel a jegybank és alapítványa már a Várnegyed második ikonikus épületét menti meg és adja át az egyetemi, tudományos élet számára.

A Bécsi kaputól nem messze eső Úri utcai patinás, nemrég felújított épület bejáráson Bánkuty Tamás, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) igazgatója Oroszlány Miklós építésszel (GINKGO Architects) együtt mutatta be a történelmi jelentőségű épületet, amely az elmúlt hónapokban teljes körű, a műemléki elvárásoknak megfelelő rekonstrukció során nyerte vissza régi szépségét. A bejárást a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány kuratóriumi elnöke, Csizmadia Norbert nyitotta meg.

A gazdag múltra visszatekintő ingatlan egykor a katonai kincstár tulajdonába tartozott, a rajta álló épület a feltételezések szerint volt plébánia, köztisztviselői bérház, a második világháború során búvóhely, és a Magyar Nemzeti Bank értékeinek a védelmét is szolgálta.

A jegybank korábban a hazai aranykészlet egy részét is itt tárolta - hangsúlyozta Bánkuty Tamás, aki elmondta: az alapítvány eddig 1600 projektben vett részt 11 milliárd értékbem. Az Úri utcai épület felújítására 3,4 milliárd forintot költöttek, a késő barokk, felújítandó állapotban lévő, lakatlan épületet pedig mintegy 735 millió forintért vásárolták meg 2015-ben.

Oroszlány Miklós építész a bejáráson hangsúlyozta, hogy a késő barokk épületet 1939-40-ben átalakították, de a háborúban nagyon súlyos találatokat kapott, az újjáépítésre pedig leegyszerűsített változatban került sor. Később tíz lakást alapkítottak ki az épületben, de ezek állaga leromlott.

A többéves előkészítés és kétéves rekonstrukció eredményeként láthatja el új, oktatási és tudományos funkcióját az épület, amely a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány szerteágazó tevékenységének ad majd helyet, valamint egy új, a fenntarthatóságra fókuszáló tudományos központ kezdi meg benne a működését.

A központban helyet kapott egy konferenciaterem, egy közösségi tér, tárgyalók, és egy könyvtár.

A Neumann János Egyetem Szenátusa május első napjaiban hagyta jóvá a Centre For Long-term Sustainability indítását, amely a hosszú távú fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tudományos munka új központja kíván lenni.

A központ speciális kutatási és ösztöndíjprogramot indít szoros együttműködésben akadémiai és szakmai partnereivel. A program célja a fenntarthatóság témájában kimagasló eredményeikkel, publikációikkal nemzetközi hatást kiváltó hazai és külföldi kutatók munkájának ösztönzése, összekapcsolása a magyar tudományos élettel.

Az intézmény székhelye Budapesten az Úri utca 72. alatt található felújított műemlék épületben lesz.

A budai Várnegyed egyik ikonikus saroképülete hosszú ideje üresen állt, állapota rohamosan romlott. Néhány éve a Magyar Nemzeti Bank alapítványa, a PADME megvásárolta az ingatlant és megkezdte a rekonstrukcióját, ami mostanra fejeződött be.

Az épület így otthonává válhat az új központnak, amely egyetemi együttműködések réven a világ élvonalába tartozó professzorokat hívhat meg és láthat vendégül Budapesten. Itt  rendezik majd többek között a Pallas Könyvkiadó könyvbemutatóit is - hangzott el a bejáráson.

(fotók: Aradi Barna)