Tüntettek az olaszok a védettségi igazolvány ellen

Hírek2021. aug. 8.Növekedés.hu

Olaszországban több helyszínen tüntettek szombaton, miután a kormány a héten minden 12 éven felüli számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védettségi igazolást az éttermekben, a múzeumokban, az uszodákban és a fürdőkben, valamint a szabadtéri kulturális és sporteseményeken - írja az Euronews.

Ezrek vonultak utcára Rómában, Milánóban, Torinóban, Bolognában és Nápolyban.A tüntetők megfogadták: minden szombaton tiltakoznak, addig, amíg el nem törlik az úgynevezett zöld kártyát, amely szerintük a kötelező oltás bújtatott formája - számolt be az Euronews.

A megmozdulások szervezői jelezték: jogi lépéseket tesznek az ellen, hogy az olasz kormány az év végéig meghosszabbította a rendkívüli állapotot, amely több korlátozás alapja.
A római kormány csütörtökön rendeletet alkotott arról, hogy szeptember elsejétől minden pedagógus és a felsőoktatásban tanuló minden diák csak zöld kártyával léphet be az oktatási intézményekbe, valamint ezzel utazhat a távolsági buszokon, vonatokon, kompokon és repülőjáratokon. A pedagógusok és a diákok öt napi türelmi időt kapnak az igazolás beszerzésére, ezután felfüggesztik őket állásukból, illetve igazolatlan hiányzónak számítanak.

Az új törvény követelményként írja elő a zöld útlevelet az iskola látogatásához minden diáknak és alkalmazottnak.

A zöld útlevél QR-kód formájában az állampolgár fontos adatait tartalmazza, kötelező lesz az éttermekbe vagy bármilyen zárt térbe való belépéshez, ide értve az edzőtermeket, mozikat és színházakat.

A védettségi igazoláshoz az kell, hogy az illető vagy be legyen oltva koronavírus ellen (kétadagos vakcina esetén elég már az első adag), vagy friss negatív vírustesztje legyen, vagy az, hogy hat hónapnál nem régebben gyógyult fel a betegségből.

A szabályt megszegőkre súlyos, 400 és 1000 euró közötti bírságok várnak. Az igazolás papír és digitális formában is használható.