Új kihívója akadt Putyinnak, a nevétől is odavannak az oroszok

Hírek2024. jan. 28.F. P.

Váratlanul új jelölt tűnt fel az orosz elnökválasztáson: a fagyban sorbanállnak az oroszok, hogy aláírhassák jelölését. Nem tudni, tényleg leválthatja-e Putyint, de még nevében is elhozza népének a reményt.

Jelölteti magát az orosz elnökválasztáson Borisz Nagyezsdin, egy 60 éves úr, akinek még a neve is a reményt jelképezi, magyar fordításban a neve leginkább Reményi lehetne. A jelölt az orosz politikában üdítően ható, kimért stílusban kampányol, szeretné elérni a békét, a toborzás leállítását, a nyugattal való párbeszédet. 

Az AP-nek sikerült vele riportot készíteni, melyben Negyezsdin elmondta, hogy maga is meglepődőtt, milyen jól megy az aláírásgyűjtés: sorban állnak a választók a zord, hideg időben, hogy a jelöléshez szükséges aláírásokat leadják. Természetesen nem lehet tudni, hogy a választási bizottság engedi-e indulálást, még ha meg is van a szükséges számú aláírás Oroszország minden régiójából. Egy korábbi elnökjelöltnő, Jekatyerina Duncova indulását megakadályozták formai okokra hivatkozva.

Az mindenesetre látszik a meglepően sok aláíró lelkesedésén, valamint az AP-nek nyilatkozók véleménye alapján, hogy valóban reményt jelent nekik, hogy valaki alternatívát mutat a jelenlegi, egyre kilátástalanabb helyzettel szemben, amikor a háború eléri Oroszország belsejét is dróntámadások formájában, a gazdasági helyzet pedig folyamatosan romlik.

Nagyezsdin hangsúlyozza, hogy ő nem kritizálja Putyint, ő úgy kampányol, hogy felvázolja, milyen politikát követne. Ezzel nem ütközik bele a jelenlegi szigorú, a háború bírálását tiltó jogszabályokba. Azt állítja, hogy a jelenlegi elnököt ismeri is, bár meglehetősen régen, a 90-es évek végén találkoztak.