Az állóháborúnak vége: az oroszok sorra foglalják el az ukrán településeket

Hírek2024. feb. 28.D.J.

Ez történt az ukrán háború 734-dik napján:

- Az orosz erők megpróbálják kihasználni azt a taktikai lehetőséget, amit az ukrán Avdijivka elfoglalása kínál, és úgy tűnik, hogy viszonylag nagy ütemben folytatják a támadó műveleteket,

amelyek célja, hogy minél messzebbre nyomuljanak térségében - írja friss jelentésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete.

Az orosz védelmi minisztérium kedden közölte, hogy erői további haladást értek el Kelet-Ukrajnában azzal, hogy ellenőrzésük alá vonták az Avdijivka közelében lévő Szeverne falut.

- Az ukrán csapatok kivonultak a keleti Avdijivka város közelében lévő falvakból, amelyeket nemrég foglaltak el az orosz erők - közölte Dmytro Lykhoviy katonai szóvivő. A vezérkar közölte, hogy az ukrán erők légicsapásokat hajtottak végre a Krasznohorivka településen lévő orosz állások ellen.

- Orosz drónok és S-300-as rakéták támadták Ukrajnát kedd éjszaka és szerda reggel - közölte az ukrán légierő. Mind a 10 drónt lelőtték - közölte a légierő. 

- Az orosz megszálló csapatok által nemrég elfoglalt Avdijivka környékén súlyos harcokról számoltak be Orlivka keleti oldalán és Tonen'ke-től északra; míg Szemenivkától keletre az ukrán csapatok aknákat és tüzérségi eszközöket vetettek be az előrenyomuló orosz páncélosok ellen.

A zaporizzsjai területen az ukrán erők a jelentések szerint Malinyivka és Robotyne környékén visszaverték a támadásokat.

- Kijev várhatóan hónapokig lőszerhiánnyal küszködik majd az Oroszországgal vívott háborúban, amíg a nyugatiak nem gondoskodnak a további támogatásról - mondta Sir Tony Radakin admirális, a brit fegyveres erők vezetője.

- Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban találkozott a kongresszus vezetőivel, hogy az ukrajnai segélyekről szóló törvényjavaslatról tárgyaljon, a találkozót a demokraták szenátusi többségének vezetője, Chuck Schumer intenzívnek nevezte.

Biden az ukrajnai segélyről azt mondta: "A tétlenség következményei minden nap szörnyűek Ukrajnában".

- Több európai ország és az Egyesült Államok közölte, hogy nem fontolgatja szárazföldi csapatok küldését Ukrajnába, miután Emmanuel Macron francia elnök nem zárta ki ezt.

A német kancellár, Olaf Scholz odáig ment, hogy azt mondta, a hétfői párizsi Ukrajna-konferencián megállapodás született arról, hogy "nem lesznek katonák ukrán földön", amelyeket európai vagy NATO-államok küldenének.

- A francia külügyminiszter, Stéphane Séjourné a francia parlamentben tartott beszédében azt mondta: "Újabb lépéseket kell fontolóra vennünk Ukrajna támogatására.

Ezeknek nagyon konkrét igényekre kell reagálniuk, gondolok itt különösen az aknamentesítésre, a kibernetikai eszközök [szállítására], a fegyverek helyszíni, ukrán területen történő előállítására. Ezen intézkedések némelyike megkövetelheti az ukrán területen való jelenlétet, anélkül, hogy átlépnénk a hadviselés küszöbét.

Semmi sem zárható ki. Ez volt és ma is ez a köztársasági elnök álláspontja."

- Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere felszólította a G7-országokat, hogy sürgősen foglalják le a nyugaton befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget, és irányítsák át Ukrajnába. "Erős nemzetközi jogi, gazdasági és erkölcsi érvek szólnak a továbblépés mellett. Ez határozott válasz lenne Oroszország globális stabilitást fenyegető, példátlan fenyegetésére".

- Két rendőr meghalt és négy megsebesült az észak-ukrajnai Szumi régióban orosz lövésekben - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. 

- Észak-Korea július óta mintegy 6700, több millió lőszert tartalmazó konténert szállított Oroszországba, hogy támogassa Moszkva teljes körű ukrajnai invázióját - jelentette kedden a dél-koreai média.

Shin Won-sik dél-koreai védelmi miniszter szerint a konténerek több mint 3 millió 152 mm-es tüzérségi lövedéket, illetve 500 ezer 122 mm-es lövedéket tartalmazhatnak.