Új kiberlabort adtak át az ELTE-n

Hírek2024. márc. 6.Növekedés.hu

Az ELTE-n az OTP Bank közreműködésével 2023-ban létrejött biztonsági kutatási fejlesztési laborban tudományos módszerekkel vizsgálhatóak a pénzügyi visszaélések megelőzési lehetőségei. Az OTP Bank inspiráló munkahelyként kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiatal generációt megszólítva, magas szakmai tudást adjon át, ennek egy pillére ez a kezdeményezés. A tavaly decemberben megalakult laboratórium irodáinak megújítása most fejeződött be.

Modern környezetben dolgozhatnak az idei tanév második félévének kutatási témáin az ELTE-OTP KIBERLAB oktatói és kutató hallgatói,miután hivatalosan is átadták a kutatási labor felújított irodáit az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Karán.

Az OTP Bank közreműködésével 2023 novemberében létrejött kutatási labor munkájának fókuszában a digitális világból származó kockázatok kutatása áll, és fő célja a pénzügyi visszaélések megelőzési lehetőségeinek vizsgálata mellett az OTP Csoport saját védelmi megoldásainak kutatása.

A kiberbiztonság fontosságát nem lehet túlbecsülni. A kiberkockázatok azonosítása és kezelése mára az egyik legfontosabb feladat a szervezetek életében, így ez többé nem kizárólag IT biztonsági kérdés, hanem a szervezetek üzleti stratégiájának szerves részét kell képeznie. Folyamatosan vizsgálni kell az üzleti és operatív működést kiszolgáló informatikai rendszerek külső kitettségét, sérülékenységeit, gyenge pontjait. Az OTP Csoport számára kulcsfontosságú az ügyfelek bankra bízott adatainak és vagyonának védelme, valamint a kibertérből érkező fenyegetésekkel szembeni ellenállóképesség biztosítása. Épp ezért tartottuk fontosnak, hogy e területek kutatásába már a legfiatalabb programozókat is bevonjuk, illetve az eredményeket beépítsük fejlesztéseinkbe

– nyilatkozta Bucsek Gábor, az OTP Bank Informatika és Bankbiztonsági Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Az ELTE Informatikai Karán a 2023/2024-es tanévtől a programtervező informatikus hallgatók kreditért felvehető tárgyként csatlakozhatnak a kutatáshoz, így megismerhetik a banki infrastruktúrát és a pénzügyi informatikát érő kihívásokat is. Az OTP Bank az együttműködés részeként ösztöndíjat is felajánlott a legtehetségesebb hallgatók számára.

Az ELTE a hazai felsőoktatásban a kiváló kutatóegyetemi hagyományok letéteményese, amely azért tudott több évszázadon át sikeresen bővülni és fejlődni, mert mindig is képes volt a megújulásra és nyitott a társadalmi igények, az innováció iránt. Az ELTE és az OTP Bank együttműködése ennek egy újabb jó példája, nem csak azért, mert általa az ipari igények megjelennek az oktatásban és kutatásban, hanem azért is, mert a KIBERLAB felhasználja az egyetem karai közötti interdiszciplináris együttműködésekben rejlő innovatív potenciált az Informatikai és Jogi karok részvétele által. Napjainkban a kiberbiztonság, a pénzügyi rendszerek biztonsága rendkívül gyorsan változó, kihívásokkal teli terület, ahol az alapkutatástól az alkalmazott kutatáson át az informatikai fejlesztésig szükséges a tudományegyetemi tudástőke hasznosítása, annak érdekében, hogy mindannyian egy biztonságosabb, kiszámíthatóbb világban élhessünk

mutatott rá köszöntőjében Prof. Dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora.

A kooperáció keretében az OTP Bank szakemberei vendégelőadásokat is tartanak az egyetemen a bank- és kiberbiztonsághoz kapcsolódóan. A kutatólaborban a tanév második félévében 18 hallgató dolgozik, 11 kutatási témakörön, melyek közé tartozik például az adathalászatot azonosító kibervédelmi módszerek kidolgozása és validálása, az MI/LLM rendszerek biztonsági aspektusainak vizsgálata, vagy a posztkvantum kriptográfia területe.

További információ: https://otpsecuritylab.inf.elte.hu/