Új témák a Családbarát Munkacsoport napirendjén

Hírek2023. ápr. 21.Növekedés.hu

Tovább dolgozik a magyar családok érdekében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által tavaly életre hívott Családbarát Munkacsoport. Az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Fogyasztóvédelmi Kerekasztal munkáját segítő szakmaközi egyeztető fórum pénteki ülésén a résztvevők összegezték a fogyasztóvédelmi szabályozás utóbbi időszakának fejleményeit, illetve megvitatták a további közös terveket a családokat segítő jogalkotás és jogalkalmazás támogatására.

A nemzeti versenyhatóság 2022-ben hívta életre a Családbarát Munkacsoportot – egy állami és civil szerveket egyaránt átfogó szakmaközi munkafórumot – az Igazságügyi Minisztérium által felállított Fogyasztóvédelmi Kerekasztal munkájának elősegítésére. A munkacsoport célja, hogy javaslataival támogassa a családok és családi kapcsolatok megóvását célzó jogalkotást és jogalkalmazást.

A kezdeményezés háttérmunkájának keretében számos előremutató javaslat és észrevétel született a munkacsoport tagjainak részéről, emellett a terület jogi szabályozása is új fejleményekkel bővült. A munkacsoport ezért mindezek összegzése – valamint jövőbeli terveik megvitatása – céljából 2023. április 21-én ismételten ülést tartott a Gazdasági Versenyhivatal székházában.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke új témákat ajánlott a munkacsoport figyelmébe:

A felmérések szerint egyre több gyermek videójátékozik napi rendszerességgel. A videójátékipar pedig a gyermekeinket vette célba megtévesztő és agresszív reklámgyakorlatokkal, a gyermekek fejletlenebb kognitív képességeinek kihasználásával, illetve zavaros virtuális fizetőeszközök terjesztésével. A másik terület az üdülési jogok másodlagos értékesítése, amely számos veszélyt hordoz magában a gyakran kényszerhelyzetben lévő családok számára.

A GVH elnöke elmondta, hogy a nemzeti versenyhatóság hamarosan saját piackutatást (sweep) indít a videójátékokban rejlő veszélyek részletes feltérképezése érdekében, az üdülési jogok kapcsán pedig a fogyasztóvédelmi előírások szigorítását javasolja.

Az ülésen Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár ismertette a fogyasztóvédelmi szabályozás elmúlt időszakának történéseit.

A családok érdekeinek képviselete és jogainak védelme kiemelt feladata a fogyasztóvédelemnek, így a Fogyasztóvédelmi Kerekasztalnak is. Ehhez a küldetéshez járul hozzá a Családbarát Munkacsoport javaslataival, ugyanis ezeket figyelembe vesszük az ellenőrzések és a jogalkotási munkánk során is. Azért dolgozunk, hogy a fogyasztóvédelem valódi védelmet biztosítson a magyar emberek, a családok, illetve a gyermekek számára is. Gyermekek nélkül nincs jövőnk, ezért kiemelt célunk, hogy fokozott ellenőrzésekkel és a fogyasztói tudatosságerősítéssel óvjuk őket a mindennapokban

fogalmazott Kupecki Nóra.

Az összefoglalót követően a munkacsoport tagjai bemutatták a jogalkalmazás fejlesztésére irányuló, illetve a jogalkotást érintő javaslataikat, illetve egyeztették további irányaikat a családbarát fogyasztóvédelmet célzó munka terén. A Fogyasztóvédelmi Kerekasztal munkáját segítő Családbarát Munkacsoport munkájában a Gazdasági Versenyhivatal és az Igazságügyi Minisztérium mellett további 13 szervezet vesz részt.