Újabb fordulat a lengyel határon kialakult migránsválságban

Hírek2021. nov. 22.MTI

Az Európai Bizottság a Fehéroroszországban rekedt migránsok hazaszállításának lehetőségeit keresi, megkezdték a logisztikai előkészületeket - közölte Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivőjének sajtótájékoztatóján Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azon kijelentésével kapcsolatban hangzott el kérdés, miszerint Fehéroroszország választ vár az Európai Uniótól arra, hogy befogad-e Minszk javaslatának megfelelően kétezer, fehérorosz területen tartózkodó migránst.

Peter Stano a kérdésre válaszolva közölte: az Európai Bizottság általában nem fűz kommentárt ahhoz, amit Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök mond, annak ugyanis szerinte nem sok köze van a valósághoz.

Elmondta: az EU számos fehérorosz illetékessel áll kapcsolatban a helyzet megoldása érdekében.

Az Európai Unió elősorban azon fáradozik, hogy a migránsok visszajuthassanak hazájukba. Az ENSZ és a fehérorosz illetékeseivel legutóbb pénteken tartottak megbeszélést, meghatározandó a továbblépés módjait.

"Elkezdtük a szükséges logisztikai munkát, az ügy folyamatban van" - fogalmazott az uniós szóvivő.

A BelTA fehérorosz állami hírügynökség hétfői tájékoztatása szerint Lukasenka azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy Németország befogadjon kétezer migránst azok közül, akik Fehéroroszországban vannak. A fehérorosz elnök panaszkodott amiatt, hogy az EU nem tárgyal Minszkkel az ügyben. Hozzátette, hogy már szervezik a második repülőjáratot, amely hazaszállít migránsokat az országból.

Lukasenka múlt csütörtökön közölte először, hogy Fehéroroszország azt szeretné, ha az Európai Unió befogadna kétezer migránst abból a hétezerből, aki a területén lévő táborban tartózkodik, a többi ötezret pedig visszaküldené hazájukba, hogy megoldódjék a válság a fehérorosz-lengyel határon.

Akkor azt is állította, hogy Angela Merkel ügyvezető német kancellár ígéretet tett neki arra, hogy uniós szinten megtárgyalják ezt a felvetést, Berlin azonban cáfolta Lukasenka állítását.
Azóta egy repülőgép több mint négyszáz migránst hazavitt Irakba.A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Fehéroroszország tagadja, hogy jogsértést követett volna el, s azt állítja, hogy maga is "hibrid támadás" áldozata.