Újabb külföldi szaktekintélyek csatlakoznak az MCC-hez  

Hírek2022. jan. 29.Növekedés.hu

Az idei év márciusáig nyolc, 2022-ben pedig várhatóan még újabb tíz nemzetközi szaktekintély csatlakozik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Visiting Fellowship Programjához (VFP).

A diákokat is oktató, neves külföldi professzorokból, kutatókból álló szakembergárda többek között olyan ismert nevekkel bővül, mint Peter Boghossian világhírű amerikai filozófus vagy Edouard Husson, aki többek között a Cergy-Paris Egyetem modernkori történelemmel foglalkozó professzora, valamint az ESCP Europe Business School volt dékánja.

Az MCC 2020-ban indította el a Visiting Fellowship (VFP) vendégkutatói ösztöndíjprogramját, amelynek keretében az alapítvány 2 héttől 6 hónapig terjedő időtartamban lehetőséget nyújt kiemelkedő külföldi (és külföldön élő magyar) kutatóknak, professzoroknak, hogy az MCC komplex tevékenységébe bekapcsolódva kutassanak, oktassanak Budapesten és a regionális központokban.

A programban az MCC-s diákok olyan neves külföldi szaktekintélyektől hallgathatnak előadásokat, akikkel a hagyományos felsőoktatás során nincs lehetőségük találkozni. Az MCC a tehetséges diákok érdekeit, fejlődését tartja szem előtt, így elsődleges célja, hogy a fiatalok európai viszonylatban is egyedülálló tudást kapjanak. 

A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó tevékenységének fontos pillére a nemzetközi kapcsolatok bővítése, az intézmény nemzetközi láthatóságának növelése, amely olyan képzések által valósulhat meg, mint amilyen az MCC Visiting Fellowship Program (VFP) is.

Tavaly az MCC-ben összesen 104 nemzetközi rendezvényen vehettek részt az érdeklődők, és több mint 160 nemzetközi előadó kapcsolódott be az intézmény tehetséggondozó tevékenységébe. Az MCC Visiting Fellowship Programhoz 2021-ben 18 külföldi szaktekintély csatlakozott, és a nemzetközi vendégelőadók száma minden évben folyamatosan bővül.

Idén az MCC Visiting Fellowship Programban részt vesz többek között Edouard Husson, a Cergy-Paris Egyetem modernkori történelemmel foglalkozó professzora, az ISSEP oktatója; februártól pedig Peter Boghossian világhírű amerikai filozófus is, aki tudományos munkáiban arra is rávilágított, hogy milyen könnyen tudnak teret hódítani amerikai egyetemeken az áltudományos elképzelések.

Az alapítványnál tevékenykedik majd James A. Schellinger, Indiana állam korábbi kereskedelmi minisztere; Klaus-Rüdiger Mai író, német történész, akinek könyvét már tavaly bemutatta az MCC; illetve Sergei Andreyev híres Közel-Kelet kutató is, aki doktori fokozatát a University of Oxfordon szerezte.

Szintén az MCC VFP-s szakembergárdáját erősíti továbbá Vajk Miklos Lukacs de Pereny magyar származású perui gondolkodó és közösségi médiasztár, valamint Rod Dreher, a The American Conservative magazin vezető szerkesztője. 

A Mathias Corvinus Collegium számos külföldi vendégoktatójával, szakértőjével február 16–17-én is találkozhatnak az érdeklődők, ugyanis az MCC Budapest Summit néven, kétnapos nemzetközi konferenciát szervez, amely gyermekeinknek nevelésük során közvetített értékek jelentőségét járja körül. 

Az MCC vendégoktatóiról részletes információk az intézmény hivatalos honlapján olvashatók.