Újabb megállapodást írt alá az EU 200 millió adag vakcináról

Hírek2020. okt. 8.MTI

Az Európai Bizottság egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyaghoz való hozzáférhetőséget biztosító szerződést hagyott jóvá az amerikai Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, a Janssen Pharmaceutica nevű céggel.

Az Európai Bizottság korábban már szerződést kötött az AstraZeneca és a Sanofi-GSK vállalatokkal, és előremutató tájékozódó megbeszéléseket tartott a CureVac, a BioNTech-Pfizer és a Moderna gyógyszergyártó cégekkel.

A bizottsági tájékoztató szerint mihelyst bebizonyosodik, hogy a Janssen Pharmaceutica által gyártott oltóanyag biztonságos és hatékony a koronavírussal szemben, a szerződésnek köszönhetően a tagállamok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak meg, és később további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik.

A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányíthatják más európai országokba.A Janssen által fejlesztett, koronavírus elleni potenciális oltóanyag olyan technológiára támaszkodik, amelyet már használtak a cég nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vakcinajelöltek kifejlesztéséhez és gyártásához.

A vakcinajelölt kifejlesztése már a klinikai vizsgálatok III. fázisában tart. Az Európai Bizottságnak a szóban forgó oltóanyag támogatására irányuló döntését az oltóanyag tudományos értékelése, az alkalmazott technológia, a vállalat oltóanyagfejlesztéssel összefüggő tapasztalata, valamint az Európai Unió egészének ellátását lehetővé tévő gyártókapacitás indokolta - közölték.