300 millió adag koronavírus oltóanyagot vesz az EU az Astra Zenecától

Hírek2020. aug. 15.Növekedés.hu

A Bizottság elfogadta annak a szerződéses keretnek az alapját, amely lehetővé teszi az AstraZeneca által fejlesztett védőoltás 300 millió adagjának – és további opcionális 100 millió adagjának – megvásárlását, amint bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony a Covid19-cel szemben. A Bizottság eddig 16 milliárd eurót gyűjtött össze a vakcinák beszerzésére.

Az Európai Bizottság ma megkötötte az első megállapodást az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal egy potenciális Covid19 elleni oltóanyag vásárlása, valamint az oltóanyagnak az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára történő adományozása, illetve más európai országokba való átirányítása tárgyában - derül ki a Bizottság friss közleményéből.

Ez a megállapodás azután jött létre, hogy július 31-én, illetve augusztus 13-án sikeresen lezárultak a Sanofi-GSK-val és a Johnson & Johnson vállalatcsoporttal folytatott tájékozódási célú megbeszélések.

A Bizottság elfogadta annak a szerződéses keretnek az alapját, amely lehetővé teszi az AstraZeneca által fejlesztett védőoltás 300 millió adagjának – és további opcionális 100 millió adagjának – a tagállamok nevében történő megvásárlását, amint bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony a Covid19-cel szemben. A Bizottság más oltóanyaggyártókkal is tárgyal hasonló megállapodások megkötéséről.

A jóváhagyott megállapodás finanszírozására a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz révén fog sor kerülni, amely külön forrásokkal rendelkezik a különböző vállalatok által előállított, különböző profilú potenciális oltóanyagokból álló portfólió kialakításához.

Miután a klinikai vizsgálatoknak a biztonsággal és immunogenitással kapcsolatos I./II. fázisában ígéretes eredmények születtek, az AstraZeneca vakcinajelöltjének kifejlesztése immár a klinikai vizsgálatok II./III. fázisában tart, amikor az oltóanyagot széles körben tesztelik.

Az AstraZeneca által kínált oltóanyag kifejlesztésének támogatása mellett hozott döntés alapját többek között a megalapozott tudományos megközelítés és az alkalmazott technológia (nem replikatív rekombináns csimpánz adenovírus-alapú ChAdOx1 vakcina), a nagy tételben történő teljesítés gyorsasága, a költségek, a kockázatmegosztás, a felelősségvállalás, valamint az EU egészének ellátását lehetővé tévő gyártókapacitás megléte képezte.

A Bizottság a tagállamokkal és az Európai Gyógyszerügynökséggel közösen ki fogja aknázni az uniós szabályozási kereten belüli rugalmas lehetőségeket annak érdekében, hogy felgyorsítsa a Covid19 elleni sikeres oltóanyagok engedélyezését és elérhetővé tételét. Ez magában foglalja a gyorsított engedélyezési eljárást, valamint a címkézéssel és csomagolással kapcsolatos rugalmasságot - olvasható a közleményben.

A Bizottság május 4. óta közel 16 milliárd eurót gyűjtött össze a koronavírussal kapcsolatos globális válaszintézkedések keretében.