Újból elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlés

Hírek2020. nov. 30.MTI

Az Országgyűlés hétfőn ismét elfogadta a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, kétharmados parlamenti támogatást igénylő jogszabályt a családi gazdaságokról.

Az államfő a november 17-én elfogadott jogszabály adatkezelési előírásaival kapcsolatban fogalmazott meg észrevételeket, és sérelmezte, hogy a javaslatot előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága ezért olyan változtatásokat kezdeményezett a törvényen, amelyek ezen kifogásokat orvosolják, a NAIH elnöke, Péterfalvai Attila javaslatára pedig olyan pontosítások kerültek a jogszabályba, amely által az mind a magyar infotörvénynek, mind a GDPR-nak megfelel.  

A Nagy István agrárminiszter által jegyzett

jogszabállyal a jelenlegi mezőgazdasági őstermelők, valamint családi gazdálkodók működésének jogszabályi háttere rendeződik és egyszerűsödik. A törvény célja, hogy hozzájáruljon a gazdaság kifehérítéséhez, az adminisztrációs terhek csökkentéséhez, erősítse a termelők piaci alkupozícióját, javítsa a versenyképességet - áll az indoklásban.A jogszabályban három működési formát rögzítettek: a mezőgazdasági őstermelőt, az őstermelők családi gazdaságát és a családi mezőgazdasági társaságot.

A jövőben nem kell több vállalkozási formát működtetniük az őstermelőknek, a termelőtevékenység mellett a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó olyan kiegészítő tevékenységet is folytathatnak, mint például a falusi turizmus vagy mezőgazdasági szolgáltatások nyújtása.

Változtak az adózási szabályok is. 2021-től az átalányadózás már nemcsak a 8 millió forintot, hanem az éves minimálbér tízszeresét el nem érő bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelők számára is elérhetővé válik.

A mezőgazdasági támogatások már nem számítanak bevételnek, így azokat sem az adóköteles jövedelem megállapításánál, sem az adózási értékhatároknál nem kell figyelembe venni.

Nem terheli személyi jövedelemadó az őstermelő éves bevételét, ha az összeg nem haladja meg a mindenkori minimálbér ötszörösét. Az eddigi 600 ezer forint helyett immár az éves minimálbér felének megfelelő bevételig adóbevallást sem kell benyújtaniuk az érintetteknek.

A koronavírus-járványra tekintettel a jogszabályba bekerült az is, hogy a Nemzeti Agrárkamara megyei és országos küldöttközgyűlései akár személyes jelenlét nélkül is megtartható.

A törvény január 1-jén lép hatályba.

A Ház 170 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett fogadta el a törvényt.