Ukrajna itt zárná le a háborút - Megvan a végső cél

Hírek2022. aug. 10.D.J.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy keddi beszédében elmondta: a háború a Krím elfoglalásával kezdődött, a harcok pedig itt is fognak véget érni. A félszigetet fel fogják szabadítani.

Ez történt az orosz-ukrán háború 167-dik napján:

- A frontvonalak mögött az orosz kézen lévő Krím-félszigeten egy támaszpontot több nagy robbanás rázott meg kedden. A légibázisról rendszeresen indítottak támadásokat az orosz csapatok.

A New York Times beszámolója szerint a csapást Ukrajna hajtotta végre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kiemelte az esti beszédében, hogy a Krímet fel fogják szabadítani. Az elmondása szerint ez a háború itt kezdődött és itt is fog véget érni.

- A zaporizzsjai atomerőművet Kijevnek minél előbb vissza kell szereznie az oroszoktól. A térséget ért bombázások könnyen óriási katasztrófához vezethetnek – mondta el az ukrán állami atomenergia-cég vezetője Petro Kotin, aki kiemelte, hogy a múlt héten az oroszok megrongáltak három vezetéket,

amelyek az atomerőművet összekötötték az ukrán hálózattal.

Moszkva minden bizonnyal át akarják irányítani a zaporizzsjai villamosenergia-termelést a megszállt Krím-területek felé. Az atomerőmű mintegy négymillió otthonnak képes áramot biztosítani.

- Az energiaválság miatt a magyar kormány kiviteli tilalmat vetett ki az energiahordozókra, így a tűzifára is. 

- „Európába látogatni kiváltság, nem emberi jog” – írta kedden az észt miniszterelnök. Kaja Kallas szerint az orosz turizmusnak ideje véget vetni. Finnország is egyetért abban, hogy addig amíg a háború tart nem kéne turistavízumot adni az orosz állampolgároknak.

- Az amerikai elnök aláírta a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról szóló dokumentumokat.

Joe Biden sürgette a többi tagországot, hogy minél előbb ratifikálják a bővítési folyamatot.

- Azért, hogy Ukrajnában a tűzszerészek megfelelően ki legyenek képezve a taposóaknák és a fel nem robbant lőszerek hatástalanítására, az USA külügyminisztériuma 89 millió dollár értékű támogatást ad Kijevnek, amely a felszerelések leszállítását és a kiképzéseket is magába foglalja.

- Mióta egy ENSZ-megállapodás miatt újra beindult az ukrán gabonaexport, 12 szállítóhajó hagyta el a fekete-tengeri kikötőket.

- Litvánia még a nyár elején leállította az áruforgalmat a Moszkvához tartozó exklávé Kalinyingrád és Oroszország, illetve Fehéroroszország között. Bár azóta sikerült megegyezni és a vasúti teherforgalom újra beindulhatott a helyi kormányzó szerint a terület ellátása továbbra is akadozik. Félő, hogy az év hátralévő részében nem tudnak elég műtrágyát, faárut, acélt és olajipari terméket hozni Kalinyingrádba.

- Kazahsztánból egy iráni kémműholdat lőttek fel, melyet a Washington Post információi szerint Moszkva katonai célpontok megfigyelésére fog használni. Irán tagadta a vádakat. Mint elmondták: a műhold nem fog orosz ellenőrzés alá kerülni.