Háború: újabb ukrán területet csatolhatnak Oroszországhoz

Hírek2022. aug. 9.D.J.

Népszavazást tartanának arról, hogy a Zaporizzsja régió kiváljon-e Ukrajnából.

Ez történt az orosz-ukrán háború 166-dik napján:

- Az orosz kézre került zaporizzsjai atomerőművet katonai mentes övezetté tenné az ukrán atomenergia-vállalat, az Energoatom vezetője, aki attól tart, hogy egy csernobili-típusú katasztrófa fenyegeti a világot. Az atomerőművet a hétvégén támadás érte, ami miatt az egyik reaktor áramellátása meg is szűnt. Az incidenssel Oroszország és Ukrajna egymást vádolják.

Az ENSZ-főtitkár Antonio Guterres „öngyilkosságnak” nevezte a Zaporizzsja atomerőmű hétvégi ágyúzását.

- A megszállt Zaporizzsja régió orosz vezetője népszavazást rendelt el. Arról fognak dönteni, hogy a térség be akar-e olvadni Oroszországba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint amíg Moszkva el akarja csatolni Ukrajnától a megszállt területeken, nem lehet szó béketárgyalásokról.

Az orosz-ukrán béketárgyalások egyébként hónapokkal ezelőtt elakadtak és a Kreml közleménye alapján jelenleg nincs is alapja az orosz és az ukrán elnök találkozójának.

- Ukrajnában elkaptak két embert, akik a vádak szerint az orosz hírszerző szolgálat parancsára meg akarták ölni az ország katonai hírszerző ügynökségének a vezetőjét.

- Hogy a kijevi kormány az alapvető funkcióit továbbra is eltudja látni, újabb 4,5 milliárd dolláros költségvetési támogatást küld Ukrajnának az Egyesült Államok. Emellett egy 1 milliárd dolláros katonai segélyt is megszavaztak az USA-ban, amelynek keretében többek közt a HIMARS rakéta-sorozatvetőhöz is küldenek újabb lőszereket.

A korábbi jelentések alapján a HIMARS-ok megfordították a háború menetét. Volt olyan nap, amikor 50 orosz lőszerraktárt semmisítettek meg velük. Az ukrán védelmi miniszter szerint a HIMARS-okkal érdemi csapást tudtak mérni az orosz logisztikai láncokra, ami megtorpanásra kényszerítette a támadókat.

- Moszkva felfüggeszt egy fontos 2010-es orosz-amerikai megállapodást, amelynek értelmében a két fél ellenőrizhette egymás katonai telepeit.

- Úgy tűnik, hogy Oroszország gyalogsági aknákat telepít a kelet-ukrajnai Donyeckben és Kramatorszkban, hogy a védelmi vonalai mentén megakadályozza az ukrán erők szabad mozgását – állítja a brit védelmi minisztérium.

Állítólag olyan PFM-1 és PFM-1S aknákat használnak fel, amelyek roppant pusztító erejűek és komoly veszteségeket okozhatnak mind a katonaság, mind a helyi polgári lakosság körében.

- Mióta megszületett az ukrán gabonaexportot biztosító ENSZ-megállapodás, 10 ukrán szállítóhajó hagyta el az ukrán kikötőket. Az egyezmény értelmében a hajókat tíz tengeri mérföldes sugárban egyetlen katonai jármű sem közelítheti meg.