Ukrajnában megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe

Hírek2022. feb. 27.D.F.D.

Az orosz előrenyomulás során megsemmisült a világ legnagyobb szállítógépe, az Antonov An-225-ös. Eredetileg űrsiklónak épült. Mindössze egyetlen működő példány létezett belőle, van azonban egy befejezetlen Antonov An-225-ös is.

Űrsiklónak épült

Az Antonov An-225-ös a világ legnagyobb szállító repülőgépe. Eredetileg még a Szovjetunióban űrsiklók szállítására építették és 1989-re lett kész. A Szovjetunió összeomlásával a szovjet űrsikló program is eltűnt a süllyesztőben, így a továbbiakban ezt a funkcióját nem tölthette be. A Szovjetunió szétesése után a gép Ukrajnához került.

Az Antonov An-225-ös, mint űrhajószállító 1989-ben a Le Bourget légikiállításon

A 84 méter hosszú, 88,4 méteres fesztávolságú, 250 tonnát elszállítani képes óriás gép ma kibérelhető teherszállító repülő. A koronavírus járvány alatt többször is lehetett hallani, hogy különböző, a járvány elleni védekezéshez szükséges felszereléseket szállított a világ számos pontjára, többek közt hazánkba is. Legutóbb egyébként tavaly október végén kapták Magyarországon lencsevégre, méghozzá Pápa felett, bár ekkor nem hazánkba, hanem Írosrzágba szállított árut, és csak átkelt Magyarország felett. 

Megsemmisült az egyetlen működő példány

Az Antonov An-225-ös azonban nem repül többé. A világ legnagyobb repülőgépe megsemmisült az orosz előrenyomulásban. Ezt Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter tette közzé egy twitter bejegyzésben.

Az Antonov An-225-ösből az egész világon mindössze egyetlen üzemelő példány létezett. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy van egy befejezetlen példány is a típusból, egy félig kész géptest. Ennek befejezésére már számos elképzelés született, azonban eddig egyik sem valósult meg. Tavaly egyébként a kínaiak és a törökök is érdeklődtek a gép iránt. A jelenleg zajló háború azonban valószínűleg nem kedvez a félkész óriásgép esetleges befejezésére irányuló próbálkozásoknak.