Folyamatos az orosz előretörés, de még mindig messze zajlanak a harcok Kárpátaljától - térképen az orosz-ukrán háború

Elemzések2022. feb. 26.Dajkó Ferenc Dániel

Pénteken napközben már Kijev utcáin zajlottak a harcok. Több ukrán város is ostrom alatt áll. Csernobilt, Sumyt, Konotopot és a Kígyó-szigetet elfoglalták az orosz csapatok. Kijevtől északra Csernyihiv városában még tartják magukat az Ukrán erők. A Krím-félszigetről is megindultak az orosz csapatok és elfoglalták Melitopolt. A magyar határtól továbbra is messze zajlanak a harcok, azonban egyre több légitámadás történt Kárpátaljához közel. Térképen az orosz-ukrán háború.

Azóta, hogy csütörtök hajnalban Oroszország lerohanta Ukrajnát folyamatos az orosz expanzió az ukrán területeken, és egyre közelebb jutnak az ország belső területei felé. Ukrajnát jelenleg egyszerre támadják észak, kelet és nyugat felől is az orosz csapatok.

Kijevben zajlanak a harcok

Az orosz haderő már a csütörtöki nap folyamán megközelítette Kijevet. A harcok pénteken már az ukrán főváros területén zajlottak. Először Kijev északi kerületeibe törtek be az orosz csapatok, napközben azonban már a kormányzati negyed is támadás alatt állt. Mindeközben az oroszok elkezdték bekeríteni a várost. Ezt nagyban segíti, hogy Csernobilt sikeresen megszállta Oroszország, így a Dnyeper nyugati oldalán szabaddá vált az út a fehérorosz határtól Kijevig. Ez azért is nagyon fontos, mert az ukrán katonák, hogy akadályozzák az orosz előretörést felrobbantották a hidakat a Dnyeper folyón Kijevtől északra, így nehézzé vált a folyón az átkelés. A Dnyeper keleti partján, a fővárostól északra Csernyihiv elfoglalása lenne stratégiai fontosságú az oroszok számára, hogy ott is teljesen szabad legyen az út Kijevig, viszont Csernyihivet egyenlőre még nem sikerült megszerezniük az ukránoktól.

Az orosz csapatok egyre előrébb nyomulnak Ukrajna belső területei felé és egyszerre támadják észak, kelet és dél felől is az országot. A piros nyilak az orosz előretörés irányát jelzik. A fekete pontokkal jelölt területeken légitámadást/rakétatámadást hajtott végre Oroszország. A piros körrel bekarikázott városok orosz kézre kerültek. A halvány lila szín a szakadár köztársaságok területét jelöli. 

Több város orosz kézre került

Eközben keleten is folyamatosan zajlanak a harcok. Sumy és Konotop városa is orosz kézre került. Harkov, Ukrajna második legnagyobb városa ostrom alatt áll, azonban ott még tartják magukat az ukrán csapatok.**

Mariupol és Odessza is támadás alatt áll. Odesszát a tenger felől is támadják és állítólag Mariupolnál is több ezer orosz katona szállt partra. Az orosz haditengerészet pénteken napközben elfoglalta a stratégiai fontosságú Kígyó-szigetet Odesszától délre, a román határ közelében.

A Krím felől is offenzívát indított az orosz haderő. Az előre törő csapatok Melitopol városát támadják.* Ha Melitopol elesik, az orosz csapatok számára ebből az irányból szabaddá válik az út Mariupol felé.

Eközben folyamatosak az orosz légitámadások – rakétatámadások. Ezek elsődleges célja az ukrán stratégiai fontosságú létesítmények megsemmisítése.

Kárpátaljától messza zajlanak a harcok

Fegyveres összetűzésre Ukrajna Magyarországhoz közel eső területein továbbra sem került sor. A harcok jelenleg a magyar határtól légvonalban körülbelül 600 kilométerre zajlanak. Légicsapásokra ezzel szemben sor került Ukrajna nyugati területein is. Lemberg/Lviv, Lutsk és Ivano-Frankivsk városát is érték légi támadások. Kárpátalja területén eddig nem történt légitámadás, illetve fegyveres összetűzés, a menekültek viszont folyamatosan érkeznek a magyar határra. A határátkelőhelyeken óriási volt a mai nap a forgalom. Rengeten keresnek menedéket Magyarországon. A hazai segélyszervezetek, köztük az Ökumenikus Segélyszervezet és a Máltai Szeretetszolgálat egyaránt segítik a háborű elől menekülőket. A Honvédség komoly erőkkel van jelen a határon és jelenleg is zajlik a honvédségi csapatok átcsoportosítása a keleti országrészbe. Az M3-as autópályán pénteken is több kelet felé haladó katonai konvolyt lehetett látni. 

Az orosz csapatok elsődleges célja továbbra is a stratégiai jelenetőségű városok megszállása. Kijev mellett, Odessza és Mariupol és Harkov bír kiemelt fontossággal Oroszország számára.

*Frissítés:

Melitopol a legfrissebb hírek alapján orosz kézre került. Az erről szóló cikkünk ide kattintva olvasható. A Krím-félszigetről előretörő orosz csapatok azóta nyugati irányba is megszálltak területeket és vasárnap reggel elfoglalták a Dnyeper partján Nova Kakhovkát.

**Frissítés:

Az orosz erők vasárnap hajnalban valószínűleg behatoltak Harkovba.