Ukrajnai háború - Megtagadták a parancsot a zaporizzsjai atomerőmű dolgozói

Hírek2023. júl. 28.MTI

Az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű ukrán alkalmazottai közül senki nem volt hajlandó teljesíteni azt az orosz utasítást, hogy az egyik reaktort helyezzék "forró leállási" üzemmódba, mert az ellentétes a nukleáris és sugárbiztonsági szabályokkal - közölte Oleh Korikov, az ukrán Állami Nukleáris Szabályozó Ügynökség elnöke pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

Kivétel nélkül mindannyian megtagadták a megszálló adminisztráció törvénytelen parancsának végrehajtását, ezt egy másik személyzet végezte el, amelyet a Roszatom, ez az álszervezet valamilyen módon bejutatott a zaporizzsjai atomerőműbe

- mondta a tisztségviselő. Leszögezte: az ukrán szakembereknek semmi közük ahhoz, hogy a négyes reaktort "forró leállás" állapotba helyezték.

Korikov közlése szerint az orosz megszállókkal való együttműködést megtagadó ukrán személyzet

folyamatos nyomás alatt van,

de nemcsak ők, hanem családtagjaik is.

Hangsúlyozta, hogy a reaktor "forró állapotban" való tartása ellentmond a működési engedélyben foglalt követelményeknek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) alapvető szabványainak, így "semmi köze a nukleáris és sugárbiztonság betartásához".

Az atomerőmű Moszkva által kinevezett vezetése kedden hozta nyilvánosságra, hogy az ötös reaktort "hideg leállás" üzemmódba helyezték, a négyes reaktort viszont az erőmű gőzellátásának biztosítása érdekében "forró leállás" üzemmódba. Kijev az átállítást veszélyesnek nevezte.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat keddi közlése szerint az eljárás sérti az atomerőmű üzemeltetésének szabályait, és hangsúlyozta, hogy a négyes reaktor is csak hideg leállásban üzemeltethető, mivel hosszú ideje nem végezték el rajta a szükséges karbantartási munkákat.

Az Ukrajna délkeleti részében lévő, Európa legnagyobb teljesítményű atomerőművét az orosz hadsereg tavaly március óta tartja megszállva.