Drónokkal támadják az ukránok a zaporizzsjai atomerőművet

Hírek2022. szept. 4.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Oroszországnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel csak Moszkva feltételeinek végrehajtásáról van tárgyalni valója - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő vasárnap a Rosszija-1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorában. Az ukránok nyolc, felfüggesztett lőszert szállító drónnal kíséreltek meg csapást mérni a zaporizzsjai atomerőmű területére orosz források szerint.

Peszkov arra a kérdésre válaszolt így, hogy van-e még Moszkvának miről tárgyalnia Zelenszkijjel, miután az ukrán államfő többször is értésre adta, hogy nem hajlandó a konfliktus békés rendezésére.

Természetesen van, arról, hogy a feltételeinket hogyan fogják teljesíteni

- nyilatkozott a szóvivő.

A tisztségviselő igenlően válaszolt arra a kérdésre, hogy Oroszország feltételei változatlanok maradtak-e.

A művelet halad a maga útján, minden célját el fogja érni

- tette hozzá.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők továbbra is sikertelenül próbálják megvetni a lábukat a Mikolajiv és Krivij Rih felőli támadásokkal.

Az ukrán fél ezen a frontszakaszon szombaton 11 harckocsit, 17 gyalogsági harcjárművet - köztük négy amerikai gyártmányú Bradley típusút -, tíz egyéb páncélozott harcjárművet, öt nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 150 katonát veszített, az orosz légierő pedig lelőtte az egyik Szu-25-ös harci gépét a Mikolajiv megyei Romanivkánál - közölte.

A donyecki régióban, Kramatorszk közelében Konasenkov szerint nagypontosságú levegő-föld fegyverek megsemmisítették az ukrán 80. ejtőernyős dandár több mint 120 katonáját, 11 páncélozott és egyéb járművét, valamint lőszerraktárát. A 30. gépesített és a 95. ejtőernyős rohamdandár állásaira a Harkiv megyei Huszarovkánál, illetve a donyecki régióbeli Adamivkánál mért koncentrált tűzcsapások következtében 110 ember vesztette életét.

Kurahove településnél mintegy félszáz külföldi "zsoldost" öltek meg az orosz légierő nagypontosságú fegyverei.

A harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán négy ukrán vezetésipontot - köztük a Kraken alakulat főhadiszállását Harkiv közelében - 57 lőállásban lévő tüzérségi egységet, 189 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást és három lőszerraktárt semmisítettek meg. Az orosz légvédelmi erők lelőttek öt drónt, három amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát, valamint négy HIMARS és három Vilha sorozatvető által kibocsátott rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta

  • 287 repülőgépet,
  • 151 helikoptert,
  • 1872 drónt,
  • 372 légvédelmi rakétarendszert semmisítettek meg,
  • 4804 harckocsi és egyéb páncélozott harcjárművet,
  • 824 sorozatvetőt,
  • 3367 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint
  • 5276 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fegyveres erők szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hátrahagyott képviselőinek jelenléte ellenére is nyolc, felfüggesztett lőszert szállító drónnal kíséreltek meg csapást mérni a zaporizzsjai atomerőmű területére. Az orosz elektronikai hadviselési eszközök ezeket biztonságos távolságra blokkolták.

Zaporizzsja megye Moszkva-barát hatóságai vasárnap azt közölték, hogy az éjszaka folyamán és délelőtt az erőművet és Enerhodar várost nem érte ukrán támadás. Az előzetes tervek szerint a NAÜ munkatársai kedden távoznak majd a nukleáris létesítményből.

Alekszandr Volga, Enerhodar város oroszok által kinevezett közigazgatásának vezetője a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy egy ukrán tüzérségi lövedék korábban átütötte a zaporizzsjai nukleáris létesítmény egyik erőművi blokkjának falát.

Emlékeztetett rá, hogy blokkok biztonsági rendszerében egyetlen csapás nem képes kárt okozni. Közölte, hogy az atomerőmű területén folyamatosan mérik a háttérsugárzást, amelyben nem mutattak ki növekedést.

Volga tájékoztatása szerint az atomerőműben talált amerikai gyártmányú sorozatvetőrakéták és taracklőszerek darabjait bemutatták a NAÜ küldöttségének a létesítményben tett látogatása során. Az interjúban a tisztségviselő azt is állította, hogy az enerhodari pedagógusokat folyamatosan életveszélyes fenyegetések érik az ukrán hatóságok részéről és a szülőket is megpróbálják elriasztani attól, hogy iskolába küldjék a gyerekeiket.