Háború: Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű áramellátását

Hírek2023. máj. 22.MTI

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőművet tápláló távvezetéket, így a nukleáris létesítmény az ukrán energiarendszerről kap áramot - közölte hétfőn az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat.

A közlemény szerint az orosz erők reggeli légitámadása ellenére Ukrajna energiarendszere stabilan működik, a megtermelt áram elegendő a fogyasztói igények fedezésére.

Ugyanakkor a keleti országrészben, Dnyipro város közelében megrongálódott több nagyfeszültségű vezeték, emiatt leállt a régió egyik nagy teljesítményű erőműve, valamint számos alállomás és elosztórendszer.

Emiatt a zaporizzsjai fogyasztóknál átmenetileg nem volt áram, de a szakemberek tartalékrendszerekkel már helyreállították a fogyasztók áramellátását.

"Most már elegendő áram áll rendelkezésre a fogyasztói igények fedezésére, de az esti órák egyensúlyának fenntartásához gazdaságos áramfogyasztásra van szükség" - figyelmeztetett a vállalat.

Az Ukrenerho tájékoztatása szerint az újabb orosz légicsapások ellenére éjszaka - amennyiben csökken a lakossági fogyasztás - folytatódik az ukrán áramexport Moldovába és Lengyelországba, és Ukrajna nem szorul árambehozatalra külföldről.

Az ukrán energetikai minisztérium arról számolt be, hogy négy ukrajnai régióban, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Donyeck és Herszon megyében voltak helyenként áramkimaradások.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn a Telegramon azt írta, hogy Bahmut peremvidékén, északon és délen folytatódnak az ádáz harcok a domináns magaslatokért az ukrán és az orosz csapatok között. Maljar szavai szerint vasárnap óta a helyzet nem változott jelentősen a Donyeck megyei városban és környékén.

"Az orosz erők támadópotenciálja jelentősen csökkent, az ellenség hatalmas veszteségeket szenvedett, időt nyertünk bizonyos műveletekre, amelyekről később adunk tájékoztatást" - közölte a miniszterhelyettes.