Ukrán válság - MH-parancsnok: a honvédség képes szavatolni a magyar emberek biztonságát

Hírek2022. feb. 16.MTI

A Magyar Honvédség a jelenlegi helyzetben is képes szavatolni a magyar emberek biztonságát - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Ruszin-Szendi Romuluszt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a közelmúltban az Egyesült Államokban tárgyalt Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, valamint Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal együtt részt vett egy haditechnikai bemutatón.

Az altábornagy közölte:

Mark Milley-vel megosztották egymással az amerikai és a magyar hírszerzés információit az ukrán helyzetről, átbeszélték a lehetséges cselekvési változatokat a legvalószínűbbtől a legveszélyesebbig, amelyekre fel kell készülni katonailag

- mondta.

Hozzátette: megállapították, hogy az orosz haderő képes támadni, az ukrán haderő képes védekezni, a NATO pedig képes arra, hogy a szövetség országait megvédje, "az összes többi az politikai kérdés".

Ruszin-Szendi Romulusz kijelentette, hogy

a Magyar Honvédség a jelenlegi helyzetben is képes szavatolni a magyar emberek biztonságát.

A NATO-val kapcsolatban gyakran hivatkoznak az 5. cikkelyre, amely a kollektív védelem elvét mondja ki - jelezte. Magyarország számára azonban legalább ilyen fontos a 3. cikkely - emelte ki -, amely szerint a tagállamoknak olyan nemzeti haderőt kell építeniük, amely képes szerves részét képezni a NATO védelmi rendszerének.

Hozzátette:

ezért nemzeti alapon tervezik a lehetséges cselekvési változatokat, amelyeket a szövetség nagyra értékel. Közölte: a honvédség felkészült, "megvannak a forgatókönyvek", és a közeljövőben gyakorlatokon is megmutatják ezt.

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta azt is, hogy az amerikai katonai vezetőkkel egyeztették a két ország katonai kapcsolatát, az együttműködés formáit, pontosították az éves kiképzési tervet, és szóba került az összes többi, krízishelyzetben lévő területe a világnak, mint a Balkán, a Baltikum, valamint Afrika.

A műsor vendége volt Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is, aki arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban részt vettek egy tüzérségi rakétavető rendszer éles bemutatóján. Hozzátette:

a magyar haderőfejlesztés egyik fontos eleme jelenleg a 2010 előtt felszámolt rakétatüzérségi rendszer helyreállítása, és van két-három rendszer, amit érdemes megnézni, ezek közül az amerikai a legjobb.

Megjegyezte: az elmúlt napokban órák alatt kialakult geopolitikai válsághelyzetben a haderőfejlesztés talán az egyik legfontosabb kérdéssé vált a biztonság szavatolása okán.

Maróth Gáspár azt mondta: 2010-re a Gyurcsány-kormány az országot olyan gazdasági helyzetbe hozta, hogy nem lehetett haderőfejlesztésben gondolkodni, ez csak a 2010-2016 közötti gazdasági helyreállítás után indulhatott meg.