A cseh elnök szerint nem lesz orosz-ukrán háború

Hírek2022. feb. 6.MTI, Kokes János, Prága

"Ha összevetjük a nyereség és a veszteség oldalakat, s mivel nem buták (az oroszok), az jön ki, hogy veszítenének, ráadásul sokat veszítenének" - jelentette ki a cseh államfő a beszélgetésben.

Úgy vélte, hogy amennyiben mégis kialakulna valamilyen konfliktus, akkor az nagy valószínűséggel csak a két kelet-ukrajnai szeparatista régióra korlátozódna.

Milos Zeman azt is leszögezte, hogy nem támogatná a cseh katonák esetleges kiküldését a NATO keleti határára. "Ezt fegyvercsörtetésnek tartom" - mondta a cseh köztársasági elnök.

Azt, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítése Csehország érdeke lenne, Jan Lipavsky cseh külügyminiszter nyilatkozta január végén azután, hogy Brüsszelben tárgyalásokat folytatott Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával.

Hasonló, egyértelműen Ukrajnát támogató és Oroszországot bíráló nyilatkozatot tett az utóbbi napokban néhány más vezető cseh kormánypárti politikus is.

Milos Zeman fenntartásait hangoztatta azzal kapcsolatban is, hogy Csehország mintegy 4000 tarackágyú lövedéket ajándékozott Ukrajnának szolidaritása jeléül.

"Mint üzletember, inkább eladtam volna a lövedékeket" - jegyezte meg Zeman. Másfelől - mondta az elnök - érti, hogy Csehország megszabadult a lövedékektől, mert azok olyan ágyúkba használatosak, amelyeket rövidesen a hadsereg kivon a szolgálatból.