Uniós adót vethetnek ki a műanyaghulladékra

Hírek2020. márc. 9.Növekedés.hu

Van esély rá, hogy az Európai Unió adót vet ki az újra nem hasznosított műanyaghulladékra. Az így befolyt összegből pedig részben csökkenteni lehetne azt a bevételkiesést, amelyet az Egyesült Királyság kiválása okoz a közös EU-s költségvetésnek - írja a Financial Times.

A brit lap szerint az új adónem bevezetésére annak ellenére is jó esély mutatkozik, hogy a tagállamok jellemzően nem szokták támogatni az olyan adókat, amelyekből a bevételek közvetlenül az Európai Unió költségvetésébe kerülnek.

Az Európai Bizottság által még 2018-ban kidolgozott javaslat szerint az EU következő, 2021-2027 közötti hét éves pénzügyi ciklusa alatt akár 42 milliárd euró is befolyhat az új adóból.

A lap szerint felmerült emellett az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének (ETS) reformja is. A környezetvédelmi rendszert, amely a nagy károsanyag-kibocsátókat azzal bünteti, hogy azok kénytelenek úgynevezett kibocsátási egységek megvásárlására, a szegényebb EU-tagállamokat pedig pénzzel segíti a környezetbarát beruházások megvalósításában, Brüsszel szeretné kivenni a tagállamok hatásköréből, és EU-s szintre emelni.

A Financial Times szerint azonban az ETS esetében jóval csekélyebb az esély arra, hogy az Európai Bizottság meggyőzze a tagállamok vezetőit. Különösen a rendszer legnagyobb haszonélvezői, a közép-kelet-európai tagállamok gördíthetnek akadályt a tervezett reform elé.