Uniós biztos: nincs pozitív fejlemény a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban

Hírek2022. szept. 14.MTI

Az Európai Bizottság a jogállamiság helyzetével kapcsolatos aggályok tekintetében nem tud pozitív fejleményekről beszámolni Magyarországgal kapcsolatban - jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Strasbourgban szerdán.

Didier Reynders, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének Az unió alapját képező értékek Magyarország általi súlyos megsértésének egyértelmű kockázata címmel rendezett vitáján azt mondta, az brüsszeli testület az EP által felvetett aggályok legtöbbjével egyetért.

A jogállamiság betartása, a szabadság, az egyenlőség és a demokrácia tiszteletben tartása az EU egységének az alapja. A Magyarország ellen indított, 7-es cikk szerinti eljárásban az EU-egységét meg kell őrizni.

Az Európai Bizottság továbbra is minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz annak érdekében, hogy az Európai Unió közös értékeit megvédje, elősegítse a jogállamiság érvényesülését

- mondta. Az uniós biztos végezetül reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok érdemben válaszolnak, hogy orvosolni lehessen a felvetett aggályokat.

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő a vonatkozó jelentéstervezet ismertetésekor azt mondta, a dokumentum rendkívül felelős, koherens munka, amely az Európai Parlament intelligenciájáról tesz tanúbizonyságot.

Közölte: a szöveg rögzíti:

Magyarország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának, mivel a demokrácia és az alapvető jogok helyzete tovább romlott azóta, hogy 2018-ban az EP elindította a 7. cikk szerinti eljárást."Napról napra azt látjuk", hogy az emberi jogok sérülnek Magyarországon, az LMBTI-közösségekhez tartozók jogai csökkennek, a nők helyzete romlik Magyarországon. Ezért fontos, hogy a jelentés elkészült - tette hozzá a zöldpárti képviselő.

A jelentéstervezetben egyebek mellett az áll, hogy az Európai Bizottság tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától mindaddig, amíg Magyarország eleget nem tesz az európai szemeszter valamennyi ajánlásának, és végre nem hajtja a luxembourgi Európai Bíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi ítéletét.