Újabb mélyütés az iparnak – acélhiány fenyeget?

Elemzések2022. szept. 14.HP

Az energiaárak drasztikus megugrása miatt Európa legnagyobb acélgyártója részlegesen leállította az üzemeit Hamburgban és Brémában. Jelenleg minden hatodik német feldolgozóipari vállalatnak érdemben csökkentenie kell a termelését, miután az nem gazdaságos az extrém magas energiaárak mellett. Az előremutató feldolgozóipari menedzserindexek több hónapnyi esés után zsugorodást vetítenek előre Németországban és az eurózónában egyaránt. A német és az euróövezeti üzleti hangulatindexek szintén egyéves mélypontra estek. A szoros kereskedelmi kapcsolatokon keresztül a német feldolgozóipar visszaesése a hazai iparnak is meglehetősen rossz hír.

Európa legnagyobb acélgyártója, az ArcelorMittal részlegesen leállította Hamburgban és Brémában az üzemeit az energiaárak drasztikus megemelkedése miatt. A gáz és az áram ára ugyanis néhány negyedév alatt megtízszereződött.

Ennek következtében az óriásvállalat gyakorlatilag elvesztette a versenyképességét.

A fémtermelés csökkentését a "gyenge piaci kereslet és a negatív gazdasági kilátások" is indokolták a vállalat vezetősége szerint. Az extrém mértékű infláció miatt ugyanis recesszióba süllyedhet Európa.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) felmérése alapján minden hatodik német feldolgozóipari vállalatnak érdemben csökkentenie kell a termelését, miután az nem gazdaságos a jelenlegi energiaárak mellett.

Németországban különösen nagy súlya van a magas energiaigényű feldolgozóiparnak és vegyiparnak, ami jelentős beárnyékolja Európa legerősebb gazdaságának kilátásait.

Mi várható?

A negatív tendenciák egyre jobban begyűrűznek. Az előremutató feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek több hónapnyi esés után zsugorodást vetítenek előre Németországban és az eurózónában egyaránt. A német és az euróövezeti üzleti hangulatindexek szintén egyéves mélypontra estek.

Az acélhiány erősödése és az ellátási láncok akadozása újabb komoly mélyütés a német feldolgozóiparnak.

Az ipari új megrendelések fél éve mérséklődnek minden egyes hónapban. A negatív tendencia várhatóan tovább folytatódhat a következő hónapokban.

Amennyiben huzamosabb ideig nem változik a helyzet, abban az esetben a kevésbé tőkeerős német feldolgozóipari vállalatok között megszaporodhatnak a csődesemények.

A szoros kereskedelmi kapcsolatokon keresztül a német feldolgozóipar visszaesése a hazai iparnak is meglehetősen rossz hír. A hazai feldolgozóipar negyedéért felelős autóipar teljesítménye is nagymértékben függ a német ipari megrendelésektől.