Zökkenőmentesen integrálódott az európai pénzügyi környezetbe a Nemzetközi Beruházási Bank

Hírek2020. dec. 10.MTI

Zökkenőmentesen integrálódott az európai pénzügyi környezetbe a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) , a budapesti székhelyű pénzintézet fennállásának 50. évét az előzetes adatok szerint stabil pénzügyi eredményekkel zárja - mondta Nikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke az MTI-nek, kiemelve: céljaik közé tartozik Budapest nemzetközi pénzügyi központként betöltött szerepének megerősítése.

Hozzátette: jelenleg az NBB az egyetlen magyarországi, illetve kelet-közép-európai székhellyel rendelkező multilaterális fejlesztési bank.

A bank portfóliója az év végére az 1,1 milliárd eurót is elérheti.

A bank 2012-es újraindítása óta a tagállamok támogatását célzó beruházások meghaladták a 3 milliárd eurót.

"A magas szintű hitelminősítések, a növekvő elismertség és befektetői bizalom alapján kijelenthetjük, az NBB bebizonyította, hogy még a globális zűrzavar közepette is képes a hosszú távú piaci finanszírozás vonzására, különböző valutanemekben, minden eddiginél alacsonyabb kamatokkal"

- fogalmazott, hozzátéve: mindez jó alapot ad az új befektetési célok megfogalmazásához.

Az országportfólió fejlődésének Nikolaj Koszov szerint kiváló példája Magyarország, amely a befizetett tőkerészesedést tekintve jelenleg a 2. legnagyobb részvényes: 2015 óta, amióta Magyarország ismét az NBB tagállama lett, a magyar gazdaságban végrehajtott beruházásaik összesített volumene megközelíti a 400 millió eurót.

Jelenleg az ország kulcsfontosságú ágazatait támogatják, ilyen például az energiainfrastruktúra (MVM csoport), a mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás (Hunent), és a turizmus (Balaland). Míg a székhely áthelyezésének idején Magyarország hitelállományból való részesedésének teljes összege mintegy 6 százalék volt, jelenleg 15 százalék, ami több mint 154 millió eurónyi befektetést jelent a magyar gazdaságba.

Kiemelte, hogy Magyarországon nő a kereslet a bank pénzügyi szolgáltatásai iránt, a klasszikus kölcsönök mellett a garanciamechanizmus is népszerű.

A Budapestre költözés óta az NBB két forint alapú kötvényt bocsátott ki a Budapesti Értéktőzsdén, így az első olyan multilaterális bank lett, amely a magyar jogszabályok szerint hajt végre ilyen ügyleteket - ismertette.

Az NBB júniusban részt vett az első szuverén zöldkötvény kibocsátásában, majd augusztusban a CPI Hungary Investments Kft. által kibocsátott első zöld vállalati kötvény egyik legnagyobb befektetője lett - tette hozzá.

Becsléseik szerint az év végére az európai projektek aránya nagyjából a teljes portfólió 60 százalékát teszi majd ki.

Az idén az NBB Vietnámban és Mongóliában is hajtott végre új befektetéseket, és az orosz piacon is aktív volt. Az úgynevezett integrációs hatású ügyletek - amelyek két vagy több részvényes érdekeit szolgálják - aránya a portfólióban nagyjából 35 százalékos - mondta.

Nikolaj Koszov kitért arra, hogy a globálisan jellemző leminősítések ellenére az NBB tevékenységeit értékelő négy nemzetközi hitelminősítőből három megerősítette a bank hosszú távú minősítését, illetve a negyeddik, a Fitch Ratings szeptemberben még javította is azt. Most "A-" és "A" minősítéssel rendelkeznek az S&P Global, a Moody's Investors Service, a Fitch Ratings és az orosz hitelminősítő, az ACRA besorolása szerint.

A nemteljesítő hitelek aránya továbbra is mindössze 1,5 százalék, főképp a körültekintő kockázatkezelési rendszerük miatt. A járvány továbbra is kétségkívül súlyos hatást gyakorol részvényeseik gazdasági növekedésére, és a fejlesztés-finanszírozási szükségletek várhatóan nőni fognak az elnök szerint.

Az NBB budapesti létszáma meghaladja a 60 főt.

Az 1970-ben alapított, a vállalkozások finanszírozására és a tagállamok infrastrukturális fejlesztésére összpontosító banknak 3 kontinens 9 országa, köztük Magyarország a tulajdonosa, 2019-ben költözött Budapestre. Tavaly év végén az NBB már több mint 180 szervezetet és intézményt tudhatott befektetői között - bankokat, nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat -, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről.