Utazásmegosztó háború készülődik Londonban

Hírek2020. feb. 21.Növekedés.hu

Az Egyesült Királyságban ma körülbelül egy tucat alkalmazással van lehetőség taxi igénybevételére.

Sebességet vált az Egyesült Királyság taxi applikációs piaca, olvasható a bbc.com hírportálon. Versenybe száll Londonban az indiai Ola is.

Az indiai utazásmegosztó vállalat 2018-ban kezdte meg működését Cardiffban és azóta megjelent más brit városokban is. Figyelemmel kíséri amerikai vetélytársának, az Uber-nek a helyzetét, amelynek londoni licencét ismételt biztonsági problémák miatt a hatóságok nem hosszabbították meg.

Egy ágazati szakértő szerint ez a piac csupán akkor válhat nyereségessé, ha a szolgáltatást egyetlen, monopolhelyzetben lévő vállalkozás nyújtja.

Az Ola azt állítja, már három millió ügyfele van az Egyesült Királyságban. Bízik abban, hogy egy éven belül Londonban piacvezető lesz.

Tény az is, hogy nem az Ola az egyetlen, vezető szerepre törő vállalkozás, mióta a londoni közlekedési hatóság (TfL) kimondta, hogy az Uber „nem felkészült és nem alkalmas” a szolgáltatási engedély megőrzésére.

Az Ola szolgáltatása Londonban a közelmúltban indult el; engedélye egyenlőre 2020 végéig szól. Már jelen van az ország nagy részében is. A következő hét nagyvárosban várja ügyfeleit: Bath, Birmingham, Bristol, Cardiff, Exeter, Liverpool és Reading.

Szerte az Egyesült Királyságban ma körülbelül egy tucat alkalmazással juthatunk taxihoz.

Néhány közülük hagyományos taxis és alig különbözik egy telefonon megrendelhető autótól. Többségük azonban abban reménykedik, hogy saját sofőrhálózata révén ki fogja váltani az Uber-t.

Maga az Uber még működik Londonban, miután licencének megvonása ügyében fellebbezést nyújtott be. Bármennyire bizonytalannak tűnnek is hosszú távú kilátásai, még övé a legjobban ismert márka és több nyilvántartott sofőrje van a brit fővárosban, mint bármelyik versenytársának.

Az Uber 45 000 sofőrt mozgat Londonban. Legközvetlenebb vetélytársa a Bolt. Az Ola 25 000 sofőrt toborzott a fővárosban, egy másik szereplő, a Kapten pedig 20 000 főt.