Vadászgépeket kap Ukrajna Hollandiától

Hírek2023. dec. 22.MTI

Hollandia 18 F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnának, hogy segítse a harcot Oroszország inváziója ellen - közölte a holland kormány pénteken.

"Tájékoztattam Volodomir Zelenszkij elnököt kormányunk döntésünkről, miszerint 18 F-16-os vadászgépet bocsátunk Ukrajna rendelkezésére. A gépek leszállítása az egyik legfontosabb eleme az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásról kötött megállapodásnak" - írta Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök a X közösségi médiaplatformon.

A vadászgépek szállítása még függ a holland külügyminisztérium kiviteli engedélyétől és a személyzetre, valamint az ukrajnai infrastruktúrára vonatkozó kritériumok teljesítésétől - tette hozzá Rutte.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter kifejtette, hogy a külügyminisztériumnak még meg kell győződnie arról, hogy a repülőgépek Ukrajnának való átadása megfelel-e az Európai Unió fegyverexportra vonatkozó követelményeinek.

Hága már augusztusban megerősítette, hogy szállítana Ukrajnának repülőgépeket, miután megkapta az engedélyt az Egyesült Államoktól, ahol a harci gépeket gyártják.

Hollandia korábban támogatta, hogy Romániában kiképzőközpontot hozzanak létre ukrán vadászpilóták számára, és öt harci gépet bocsátott a létesítmény rendelkezésére.