Vakcinalottó indul Szlovákiában, heti 2 millió eurót sorsolnak ki a beoltottak között

Hírek2021. júl. 15.Növekedés.hu

Nyereményjátékkal buzdítanák oltásra az embereket Szlovákiában. A Covid-lottó nevű programot Igor Matovič pénzügyminiszter jelentette be - írja az Euronews.

A játék lényege, hogy heti 2 millió eurót, vagyis mintegy hétszázmillió forintot sorsolnak ki a beoltottak között. A lottón mindenki részt vehet, akár a bejelentés hatására, akár már korábban beoltatta magát. De a játék sem növeli automatikusan mindenkinél az oltási kedvet - olvasható a hu.euronews.com cikkében.

Nekem nem nagyon növeli, mert sosem nyertem még semmi ilyen sorsoláson, de nyugodtan, aki szeretne, akkor bátran

– mondta egy pozsonyi fiatal.

Van viszont, aki szerint ez igenis hatékony ösztönző lehet.

Tekintettel arra, hogy Szlovákiában vagyunk, ahol az oltási arány meglehetősen alacsony, alacsonyabb az európai átlagnál, úgy gondolom, hogy ez jó ötlet. Nehéz ösztönözni az embereket, különösen a szegényebb régiókban. Pozsonyban elég jó az oltási arány, de a keleti megyékben mindent meg kell tenni, mindent, ami a hatalmukban áll, hogy az arányt feljebb tornázzák

– mondta egy pozsonyi nő.

A Covid-lottó várhatóan pár belül elkezdődik, a nyereménysorsolásokat mindennap élőben közvetítik a televízióban.

Vakcinalottóval eddig az Egyesült Államokban próbálták növelni az oltási kedvet, például Ohio államban.

Az Európai Unióban elsőként Szlovákiában vezetik be ugyanezt. Hogy mennyire lesz sikeres a kezdeményezés, azt még nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy más tagállamok követik-e Pozsony példáját.