Valaha volt legnagyobb nyereségét érte el a brit olajcég

Hírek2023. feb. 7.MTI - Kertész Róbert - London

Eddigi több mint egy évszázados történetének legnagyobb nyereségét érte el tavaly a BP londoni székhelyű globális olaj- és földgázipari vállalat tavaly.

Az óriáscég a Londoni Értéktőzsdén (LSE) kedden ismertetett eredményjelentésében közölte, hogy alapszintű pénzügyi eredménye 2022 egészére számolva 27,65 milliárd font (több mint 12 ezer milliárd forint) volt.

Ez a 114 éve alapított vállalatóriás eddigi legnagyobb éves nyeresége.

A tavalyi eredmény több mint a kétszerese a BP 2021-ről jelentett éves nyereségének, amely 12,81 milliárd font volt.

A múlt héten egy másik nagy-britanniai központú globális olajipari vállalat, a Shell is rekorderedményről számolt be: a cég tavalyi eredménye 39,9 milliárd dollár volt, szintén a kétszerese az előző évinek. A Shell eddigi 115 éves történetében soha nem ért el ekkora éves eredményt.

A Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE 100-as árfolyamindexe rekordon zárt múlt pénteken, nem kis részben az energiaipari vállalatok részvényeinek jelentős erősödése miatt.

A múlt heti utolsó kereskedési nap végén az LSE-n jegyzett száz legnagyobb piaci tőkeértékű vállalat árfolyammutatója az előző napi záráshoz képest 1,04 százalékos, 81,64 pontos emelkedéssel 7901,80 pontos rekordon állt meg.

A pénteki zárásban elért rekord azt jelenti, hogy a FTSE 100-as indexet alkotó vállalatok összesített piaci tőkeértéke meghaladja a kétezermilliárd fontot, vagyis az index cégenként átlagosan valamivel több mint 20 milliárd font (8630 milliárd forint) tőkeértéket jelzett.

A FTSE 100-as árfolyamindex az év eleje óta 6 százalékkal emelkedett.

A Shell részvénye az elmúlt egy évben 43 százalékkal, a BP papírja 22 százalékkal erősödött a Londoni Értéktőzsdén.

 A BP az LSE keddi kereskedésében 3,62 százalékos, 17,30 pennys erősödéssel 4,96 font környékén járt.

A FTSE 100-as index 0,4 százalékkal 7868 pont közelébe erősödött kedd délelőtt.

Az energiaipari vállalatok kiugró eredményeit elsősorban az okozta, hogy az ukrajnai háború kitörése után meredeken emelkedett a nyersolaj és a földgáz világpiaci árfolyama, bár az utóbbi hónapokban mindkét árupiaci termék ára jelentősen visszaesett.

A brit kormány átmeneti intézkedésként már tavaly 25 százalékos különadót vetett ki az olaj- és gázipari vállalatok nagy-britanniai tevékenységének nyereségére; ez azóta 35 százalékra emelkedett.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű progresszív irányzatú londoni gazdasági-politikai kutatóintézet a BP keddi eredményjelentése után összeállított gyorselemzésében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a cég a tavalyi rekorderedményből részvény-visszavásárlási programok keretében máris 9,35 milliárd fontot juttatott vissza közvetlenül a részvényeseknek, miközben "a közüzemi számlákat fizető fogyasztók a meredeken emelkedő költségekkel küszködnek".

Az IPPR állásfoglalása szerint ez "botrányos" felhasználása a BP-hez befolyt többletpénzeknek, amelyeket a lakossági számlák csökkentésére is lehetett volna fordítani.