Valószínűleg ön is fizetne a hackernek saját adataiért

Hírek2018. jan. 14.Növekedés.hu

A számítógépes bűnözés tavaly több százmilliárd dolláros kárt okozott a globális gazdaság számára, és ez a szám csak növekedni fog. Öt év alatt több mint kilenc milliárd iratot loptak el a hackerek, akik a leginkább váltságdíj szedése miatt lendülnek akcióba. Ezen kívül a fenyegetés, a politikai célok és a szimpla bosszúvágy a legerősebb motiváció. A számítógépes támadásokat egyre kevésbé szabad alábecsülni, és úgy tűnik a kulcsfontosságú vezetők is tisztában vannak a fenyegetettséggel.  A nemzetközi szervezetek egyre több erőforrást biztosítanak a belső védelem növelésére, illetve a fenyegetések és kockázatok csökkentésére. A Microsoft nemrégiben készített felmérése szerint Európában az új adatvédelmi szabályok hatálya alá tartozó globális vállalatok közül a vezetők 78 százaléka tervezi a számítógépes kockázatkezelésre fordított költségek növelését.

A HBO balszerencséje

Emlékezzünk vissza a nyárra, a HBO legbalszerencsétlenebb időszakára, amikor szinte nem telt nap anélkül, hogy ne kerültek volna be a hírekbe egy újabb hackertámadással. A céltábla az egyik legsikeresebb sorozat, a Trónok harca új évada volt, de számos más sorozat és sok magánjellegű információ is megsínylette az évente hatmillió dolláros váltságdíjat követelő hackerek ténykedéseinek. Öröm az ürömben, hogy az idő előtt kikerült sorozat epizódok nem gyakoroltak komolyabb hatást az HBO nézettségére, és amikor kikerült egy Trónok harca-rész (amelyet nem hackerek loptak el), az sem hozott kevesebb nézőt a csatornának.

Mi állhat kiber-támadások mögött?

Felmérések szerint szerint főként a következők miatt lendülnek akcióba a hackerek:  a váltságdíj, a bennfentes információk (például egy cég korábbi alkalmazottai bizalmas információkat lopnak saját felhasználásra), politikai okok, a vállalatok közötti verseny, a kiberháborúzás, illetve a bosszúállás.

Profiktól az unatkozó tindzserekig

A hackerekre leginkább a kifinomult csapatmunka a jellemző, több mint a felük szervezett bűnözői csoportokból, és közel húsz százalékuk állami szakszervezetből származik. A hacker-csoportok többnyire sokkal korábban rájönnek az egyes szoftverek biztonsági hiányosságaira, még mielőtt azok napvilágot látnának, így könnyedén kicserélhetik egymással az információkat, és támadásokat követhetnek el. Számos különböző okból támadhatnak, úgy tűnik azonban, hogy az idő múlásával a profiljuk is változik: a hackerkedés már egyre inkább kötődik a kémkedéshez, mint az úgynevezett a szórakozás, az ideológia, és a harag hármas elegyéhez. A Zone-H internetes elemzésekre szakosodott cég vizsgálata azt is kimutatta, hogy a hosszabb munkaszüneti időszakok beköszöntével a támadások száma is megemelkedik, az iskolaszünet végeztével pedig egy csapásra visszaesnek a korábbi szintre. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem csupán a komolyabb hacker-csoportok, hanem az unatkozó tinédzserek is alkalomadtán hackeléssel ütik agyon az időt.