Minaret alakú lesz a világ legmagasabb épülete

Hírek2018. jan 14.Növekedés.hu

Dubaiban elkezdték építeni a világ legmagasabb épületét, a 928 méter magas, minaret alakú Creek-öböl Tornyot, amely a szintén dubaji, rekordmagas Burdzs Kalifánál is grandiózusabb lesz a maga 928 méterével. Tavaly egyébként minden eddiginél több, összesen 144 felhőkarcolót építettek a világban. A legtöbb új toronyházat Kínában fejezték be.
Tavaly a felhőkarcolók építése mondhatni új magasságokba emelkedett. Szám szerint összesen 144 olyan új épületet húztak fel, amelyek legalább 200 méter magasak, köztük 15 darab extramagas toronyházat, amelyek mérete meghaladta a 300 métert - a The Tall Buildings és az Urban Habitat adatai szerint. Habár állandóan változik, hogy milyen céllal építik a legújabb felhőkarcolókat, az elkészült toronyházak legalább fele kifejezetten üzleti felhasználásra készül.

Kína uralja a felhőkarcoló-biznisz majdnem egészét

A legtöbb felhőkarcolót Kínában építik, 76 olyan épület található az ázsiai városban, ami 200 méter vagy annál magasabb. Összehasonlításképp az Egyesült Államoknak csak egy távoli második helyezést sikerült elérnie, náluk mindössze tíz felhőkarcoló épült. Dél-Korea birtokolja a harmadik helyet, hét toronyházzal, míg szomszédja, Észak-Korea néggyel büszkélkedhet. Kínában, Sencsenben található egyébként a világ egyik legmagasabb épülete az 599 méter magas Ping An Finance Center, a maga 115 emeletével, amely közel 460 ezer négyzetméternyi teret foglal magába.
Ping An Finance Center (forrás: property360online.com)

Jelenleg azonban a világ legmagasabb épülete a Dubajban található Burdzs Kalifa amely 828 méteres magasságával, és 163 emeletével kiemelkedik a Perzsa-öbölben.
Burj Khalifa és a Creek torony (forrás: Indiatimes.com)

Dubai ugyan már otthont ad a világ legmagasabb tornyának, de a címet rövidesen átveszi egy olyan épület, amelynek nemrég rakták le az alapkövét. A tervek szerint a Creek-öböl töröny minaret alakú lesz, 928 méteres magassága pedig még a Burj Khalifát is túl fogja szárnyalni. Az egész Arab-öböl fölötti őrködés céljával tervezett felhőkarcoló köré egy egész városrészt képzelnek el a tervezők, amely több mint 400.000 ember befogadására lesz képes. 

Mélyből a magasba

A felhőkarcolók számának emelkedése többek között a világgazdasági helyzet stabilizálódásának, és egyes ázsiai országok gyors fejlődésének tudható be. A 2008-ban kirobbant válságot követően kezdett el rendkívüli módon növekedni a kereslet a kiemelkedően magas toronyházak iránt, amelyek Ázsiában leginkább szimbolikus jelentőséggel bírnak.

Magyarország inkább vízszintesen terjeszkedik

Érdemes áttekinteni, hogy az évek során mely országok uralták a felhőkarcoló-bizniszt. A harmincas évektől egészen az új évezred kezdetéig Észak-Amerika diadalmaskodott, ma már azonban inkább Ázsiában, főként a Közel-Keleten találhatóak a legmagasabb új felhőkarcolók. Míg nekik a határ a csillagos ég, addig Európa és Magyarország is inkább vízszintesen terjeszkedik. Budapesten, a Hungária körúton maximum 30 méter magas toronyházak építhetőek. Csak a fővárosba befutó sugárutak és a körgyűrű találkozásánál engedélyeznek magasházakat, ilyen például a 65 méter magas Duna-Tower vagy a 64 méteres Europe-Tower. Ezen a hagyományon változtat a Kopaszi-gát melletti lakóparkba tervezett 120 méteres MOL campus, amely Budapest legmagasabb épülete lesz.
MOL campus (forrás:molcampus.hu)

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.