Váratlanul megjelent Kim Dzsong Un - a tájfun pusztította országrészre látogatott

Hírek2020. szept. 6.Sz.A.

A pártvezető vasárnapi látogatásakor 12 ezer párttagot kötelezett arra, hogy a tájfun által megrongált tengerparti területekre utazzanak a fővárosból, hogy segítsék a helyreállítást - írja a Reuters.

A KRT állami televízió által bemutatott rövid videón Kim Dzsong Un egészségesnek néz ki, a háttérben összeomlott házak látszanak, de azt nem tudni, pontosan mely országrészben, melyik településen készültek a felvételek - írja a hírügynökség.

Mindez most különösen nagy jelentőséggel bír, mert a koronavírus kapcsán a pártvezető amúgy is rossz egészségügyi állapota miatt számos feltételezés látott napvilágot a nemzetközi sajtóban Kim esetleges betegségéről, válságos állapotáról, illetve arról, hogy húga venné át tőle a vezetési feladatokat vagy azok egy részét. A pártvezető az utóbbi hónapokban kerülte a közszereplést, megromlott egészségi állapotáról, krónikus betegségeiről és a koronavírus miatti óvintézkedésekről cikkeztek.

A beszámoló szerint Kim a tájfun rossz kezelése kapcsán kirúgott egy helyi területi pártvezetőt, és új pártgyűlést hívott össze a Majsak nevű tájfun által végzett rombolás miatti azonnali teendők ügyében.

A tájfun a múlt hét második felében csapott le a Kelet-Kínai tengerre és a partmenti településekre, Dél-Koreában két halálos áldozatot követelt, és több ezren maradtak áram nélkül. Az észak-koreai állami sajtó szerint a tájfun több tucat halálos áldozatot követelt, többek között ezért volt szükséges több vezető tisztségviselő felelősségre vonására és megbüntetésére.

Kim állítólag nyílt levelet küldött a párttagoknak, hogy felhívja a figyelmet "a világszerte tapasztalható szokatlan közegészségügyi válsághelyzetre és a természeti csapások miatti nehézségekre".

Az elszigetelt országnak idén több árvízzel és tájfunnal is meg kell birkóznia az év legesősebb szakában, ráadásul a napokban egy újabb tájfun érinti az ország partjai a dél-koreai meteorológiai előrejelzések szerint - írja a Reuters.

Korábban a mértékadó szöuli napilap, a Hankook Ilbo arról számol be, hogy a harmadik generációs diktátor új ötéves tervet jelentett be, amit a déli országrészben kétkedéssel fogadnak. Több okból is. Ezek egyike pont az északi vezető egészségi állapota volt.