Ígéretes koronavírus elleni gyógyszerrel kezelik Berlusconit

Hírek2020. szept. 6.Sz.A.

Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő állapota stabil, jelenleg a remdesivir nevű vírusellenes gyógyszerrel kezelik a milánói San Raffaele kórházban. Ezt a gyógyszert Magyarországon is sikerrel alkalmazták. Orvosai szerint a volt miniszterelnöknél kétoldali tüdőgyulladás lépett fel a koronavírus fertőzés következtében.

Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök állapota stabil, de viszonylag "kényes" időszakon van túl, a lázát sikerült csillapítani, jelenleg is kétoldali tüőgyulladással kezelik a milánói San Raffaele kórházban - erről számolt be orvosa, Alberto Zangrillo professzor.

A tüdőgyulladás egyértelműen a vírusfertőzés következtében lépett fel, és jelenleg egy ígéretes gyógyszerrel, a remdesivirrel kezelik a Forza Italia jobbközép párt 83 éves vezetőjét - olasz lapértesülések szerint.

A vírus nagyon magas arányban van jelen a politikus szervezetében, ezért döntöttek orvosai a gyógyszer mellett, amit ha a betegség megfelelő szakaszában alkalmaznak, akkor eredményes lehet.

Olasz lapértesülések szerint a volt kormányfőt nem kellett lélegeztetőgépre tenni, de a kora miatt (szeptember végén lesz 84 éves) veszélyeztetettnek minősül.

Orvosai szerint Berlusconi jól reagál a kezelésre, ami óvatos optimizmusra ad okot.

A volt kormányfőt csütörtök éjjel szállították be a kórházba arcorei villájából, ahová szardíniai nyaralása után tért vissza. A fertőzést nagy valószínűséggel a Costa Smeralda üdülőhelyen fekvő villájában kapta el valószínűleg egyik vendégétől, Flavio Briatore milliárdostól, vagy egyik lányától, Barbarától, aki korábban Caprin nyaralt. Ötből két gyereke és unokái, valamint 30 éves barátnője, Marta Fascina ( a Forza Italia képviselőnője 2018-tól) is megfertőződött.

Az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett remdesivir gyógyszert hazánkban is jó eredményekkel használják.

Erről lapunknak korábban Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház vezetője is beszámolt. 

Berlusconi jelenleg a Forza Italia képviselője az Európa Parlamentben, valamint betegsége előtt aktívan befolyásolta a párt kampányát a következő tartományi választásra készülve.

A pártelnök a tervei szerint minél hamarabb ki szeretne jönni a kórházból, és aktívan részt venne a kampányban. Eddig az összes nagyobb olasz politikai párt vezetője és Sergio Mattarella elnök is minél hamarabbi felépülést kívánt Berlusconinak.