Varga Mihály: Vihar után és vihar közben vagyunk

Hírek2024. szept. 6.Sz.A.

Óvatos optimizmussal tekinthetünk a következő másfél év gazdasági folyamataira, jövőre erős GDP-bővülés várható - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a 62. Közgazdász-vándorgyűlés plenáris ülésén, Nyíregyházán.

Az egymás meggyőzésének esélye kevés, a múltat le kell zárni, ezért inkább arról beszélek, milyen forgatókönyv áll a magyar gazdaság előtt – mondta Matolcsy György jegybankelnök tegnapi előadására reflektálva Varga Mihály pénzügyminiszter a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott, Vihar után, vihar közben című előadásában.

A háború következményeivel még számolni kell, ez indokolja a címválasztást, így érdemes értékelni a magyar gazdaság helyzetét, a makrogazdasági kondíciókat - fogalmazott a tárcavezető.

A kilátásokról szólva kiemelte:

A ma még moderált növekedés fokozatosan felgyorsul, a hazai gazdaság kilátásai jók, a potenciális GDP hosszabb távon jó, folyamatosan erősödik 2010-től, és magasabb a növekedési üteme, mint a régiós országoké.

A reál GDP és a potenciális GDP előreláthatólag össze fog érni, és 2025-ben egy uniós dobogós növekedési szám várható.

Nagyon sokat számít nekünk a német gazdaság teljesítménye, és rossz hír, hogy most mindössze 0,8 százalék a német potenciális GDP növekedési üteme - mondta.

Kitért arra, hogy a külső konjunktúra lassulása mellett a járvány, a háború és az energiakrízis jelentősen befolyásolja a magyar potenciális GDP-t.

A hatéves bérmegállapodás hozzájárult a hatékonyság növekedéséhez, a bérmegállapodás egy hatékonysági javulást hoz- tette hozzá.

Mint mondta,

a költségvetés elsődleges egyenlege jelentősen javult, idén már pozitív lesz az elsődleges egyenleg, ahogy a kamatkiadások fokozatosan csökkennek.

A pedagógus béremelést folytatják, és az elhalasztott beruházások egy részét elkezdik, ezért is romlik előreláthatólag jövőre kis mértékben az elsődleges egyenleg.

Kiemelte, hogy jelentőn hiánycsökkentést hajtottak végre az elmúlt években, felértékelődtek a lakossági megtakarítások és az államadósság szerkezete is változott: jelenleg az adósság 28 százaléka devizahitel. Az adósságfinanszírozásban 20 százalék közvetlenül a lakosság kezében van.

Középtávon az optimális finanszírozás aránya a következőképp oszlik meg:

  • intézményi befektetők 50%
  • lakossági befektetők 25%
  • deviza 25%

Az államadósság újra csökkenő pályán van, év végére a GDP 73 százaléka lehet - mondta Varga Mihály.

Kiemelte, hogy az üzleti bizalmi indexek az ipari szektorban csökkenő, a szolgáltatási szektorban emelkedő trendet mutatnak. Jól látható, hogy az iparban technológiai kihívások vannak, a szolgáltatások helyzete azonban kedvezőbb – az export terén is.

A lakosság jövedelmi pozíciója javul, de a fogyasztást tekintve is óvatos. A reálbér emelkedés tíz hónapja tart, de azért nem költ a lakosság, mert először visszaépíti az infláció során megcsappant megtakarításait.

Az infláció csökkenése magával hozza a kamatszint csökkenést, ami már érvényesül az állampapírhozamban.

Ez az államadósság kamatterheinek csökkenését hozza, így többet lehet költeni a beruházásra.

A magyar gazdaság szempontjából fontos, hogy lesz kamatcsökkenés Amerikában, ami azt jelenti, hogy nálunk is lehet kamatcsökkenés, további forrásokat szabadítva fel a gazdaságnak, és a Fed lazításával az Európai Központi Bank is kamatot mérsékel.

Magyarország a 34. a globális exportranglistán, és tavaly 13 milliárd euró FDI érkezett hozzánk.

A küldő környezet jellemzője, hogy a fejlett gazdaságok növekedési aggodalmai realizálódnak, az autóiparban átállás zajlik, és még mindig fennállnak az inflációs félelmek.

Emellett az USA, Kína és az EU közötti kereskedelmi- gazdasági kapcsolódásban feszültségek kockázata áll fenn.

További kockázat, hogy a nyersanyag piacokra kihatnak a geopolitikai feszültségek.

A hazai gazdasági folyamatokról szólva kiemelte:

- javulnak a kilátások a fogyasztásban

- a hazai kkv-szektorban a tőke és humánellátottság egyre szűkülő lehetőséget jelent

- megélénkülhet a kereslet a hazai termékek és szolgáltatások iránt

- a kamatcsökkentéssel olcsóbb hitelek jöhetnek

- a kiskereskedelmi forgalom emelkedése a jobbak között szerepel más uniós országokhoz képest

- 2023 decembere óta a reálbérek minden hónapban mintegy 10 százalékkal emelkedtek

- a béremelkedések hozzájárulnak egy fogyasztási fordulathoz, ugyanakkor sok vállalatnál a visszatekintő árazás érvényesül

- az új autóeladások és az ingatlantranzakciók emelkedő trendeket mutatnak

Óvatos optimizmussal vihar után és vihar közben vagyunk, de erősödhet a növekedési ütem, és jövőre 3-3,5 százalékos növekedés lehet az Európai Bizottság és az OECD szerint

- mondta Varga Mihály.

A miniszter elmondása szerint a növekedés forrásai a következők lehetnek:

  • élénkülő fogyasztás
  • a beruházások fellendülése a kereslet erősödése és a kamatok mérséklődése nyomán
  • megvalósuló nagyberuházások kezdődnek
  • bővül az export a kiépülő kapacitásoknak köszönhetően.