Varga Mihály: két hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába sorolta hazánkat

Hírek4 órájaMTI

Az elmúlt négy napban, két hitelminősítő is mérte a magyar gazdaságot: előbb egy japán hitelminősítő, most pedig a Standard & Poor's állapította meg, hogy Magyarország befektetésre minősített kategóriában van - mondta Varga Mihály Facebook posztjában, amelyet pénteken este tett közzé.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta:

Standard & Poor's jelentésében azt is megerősíti, hogy jövőre a fellendülő fogyasztásnak, valamint az erősödő befektetéseknek köszönhetően a magyar gazdaság egy erősebb növekedési pályára kerül.

Idénre 1,6 százalékos, jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak. Hozzáteszik, hogy a magyar bankrendszer működése stabil, és a költségvetési hiány csökkentése is azt szolgálja, hogy több tér legyen, - fiskális tere, pénzügyi tere legyen - a gazdaság növekedésének - húzta alá.

Az elmúlt időszakban az orosz-ukrán háború kitörése óta közel húsz esetben készült hitelminősítői jelentés Magyarországról, mindegyik megállapította, hogy a magyar gazdaság válságálló, a növekedés feltételei adottak, és befektetésre ajánlott kategóriában van.

Fontos eredmény tehát, hogy a hitelminősítők döntései, mérései után a magyar gazdaság idén és jövőre már visszaáll arra a tartós növekedési ahol a Covidot megelőzően volt

- szögezi le a tárcavezető.