Varga Mihály: nemzetgazdasági jelentőségű a pénzügyi ismeretek bővítése

Hírek2022. okt. 18.Növekedés.hu

Az elsősorban általános és középiskolás fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztésére létrejött OTP Fáy András Alapítvány 30. jubileumi ünnepségén Csányi Sándor díjat hirdetett az oktatási innovációk elismerésére és támogatására. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Varga Mihály pénzügyminiszter és Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Az idén 30 éves OTP Fáy András Alapítvány – amelyet az OTP Bank a társadalom jövőtudatosságának fejlesztése, ezen belül kiemelten a pénzügyi és gazdasági ismeretek bővítése céljával hozott létre - évente több mint 20 000 diáknak tart ingyenes személyes jelenléti és digitális képzéseket.

Csányi Sándor az évforduló alkalmából kezdeményezte az OTP Fáy Oktatási Innovációs Díj megalapítását, amely évente kerül meghirdetésre három kategóriában: általános iskola alsó tagozat, általános iskola felső tagozat és gimnázium.

A díjazottak kiválasztását egy elismert, az oktatás és tudomány, valamint az innováció és digitalizáció területén tevékenykedő szakértőkből álló zsűri végzi majd, melynek tagjai Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója, Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, Csányi Péter, az OTP Bank digitális üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese, Érdi Péter agykutató, és Csejtei Ildikó, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvezetője.

Célunk elismerni, támogatni és népszerűsíteni az oktatási eszközök és módszertanok terén kiemelkedő gyakorlatokat és innovatív megoldásokat, amelyek pozitív hatással vannak a tanítás minőségére, és fokozzák a tanulás eredményességét, valamint elősegítik a 21. századi kompetenciák, köztük kiemelten a pénzügyi műveltség elsajátítását.

- fogalmazott Csányi Sándor.

Az ünnepségen felszólalt Varga Mihály pénzügyminiszter, aki méltatta az OTP Bank a fiatalok pénzügyi kompetenciáinak fejlesztése érdekében tett több évtizedes erőfeszítéseit:

Egy társadalom jövőtudatosságának alapvető részét képezi a pénzügyi tudatosság. Minden olyan törekvés, amely ennek a fejlesztését célozza, egyben az emberek boldogulását, a mindennapokban történő sikeres helytállását támogatja. Az OTP Fáy András Alapítvány közhasznú intézményként komoly eredményeket tudhat magáénak ezen a téren.

Patai Mihály, az MNB alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az OTP Fáy András Alapítvány hosszú ideje fontos szakmai partnere a Magyar Nemzeti Banknak.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kereskedelmi bankokkal minden területen, így a pénzügyi edukáció területén is együttműködjünk. Elismeréssel figyeljük és támogatjuk az Alapítvány kiemelkedő szakmai munkáját, és nagyra értékeljük, hogy az OTP Bank lehetőséget nyújt egy ilyen szervezet működésére.