Magyar népmesékkel próbálják pénzügyi tudatosságra nevelni a gyerekeket

Hírek2022. jún. 1.Sz.A.

A magyar népmesék tanulságaival indít pénzügyi tudatosságra nevelést célzó képzéseket a fiataloknak az OTP Fáy András Alapítvány. A progamban ingyenes, digitális és interaktív pénzügyi edukációs mese-előadássorozatot indítanak. A projekthez a nagy mesemondó, Szabó Gyula lánya, Szabó Zsófi is csatlakozott. Az általános és középiskolásoknak pénzügyi edukációt oktató alapítvány ősztől felnőtteknek is tart pénzügyi képzéseket.

Az OTP Fáy András Alapítvány és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem által kidolgozott program célja a pénzügyi ismeretek és tudatosság fejlesztése mese- és drámapedagógiai eszközökkel - jelentette be ma az OTP Fáy András Alapítvány.

Csejtei Ildikó, az alapítvány ügyvezetője a programot ismertető sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az OECD átlagához képest a magyar pénzügyi tudatosság a gyakorlati szinten gyengébb, bár az elméleti tudásban jobban szerepelnek a magyar diákok.

- Az alapítvány eddig is sokat tett a pénzügyi műveltség terjesztéséért, elsősorban diákoknak szervezett ingyenes tréningekkel, képzésekkel, iskolai edukáció támogatásával, jelenléti és digitális képzésekkel, rendezvényekkel és táborokkal - tette hozzá Csejtei Ildikó.

Kiemelte: az általános iskolások és középiskolás diákok mellett az alapítvány ősztől felnőtteknek is tart majd képzéseket.

Interaktív mesélés és pénzügyi gyakorlatok 2-szer 45 percben

A most meghirdetett, hazánkban egyedülálló projekt lényege, hogy két tanórát ölel fel egy-egy edukációs alkalom. Az első 45 percben interaktív mesélés zajlik, majd a második tanóra keretében a diákok játékos feladatokkal, gyakorlatok révén mélyíthetik el a pénzügyi tudatosság alapjait.

A program az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködés keretében mintegy 200 ezer eurós pályázati támogatás felhasználásával, több ezer magyarországi és szlovákiai általános- és középiskolás tanuló bevonásával valósul meg.

A projektben – amely a Digital and Financial Literacy Tales, röviden FinLit Tales nevet viseli – olyan pénzügyi és gazdasági ismereteket átadó, ingyenes, interaktív előadássorozatot valósítanak meg, mely egy, a népmeséken alapuló, a történetmesélés eszközeit alkalmazó módszer segítségével hívja fel a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára.

A program bemutatásán részt vett Azurák Csaba, és Szabó Zsófi színésznő, műsorvezető, aki édesapja, Szabó Gyula által előadott magyar népmesékre emlékezett vissza.

A pénzügyi, gazdasági edukációs tartalommal kiegészített saját fejlesztésű mese-átdolgozásokat audiovizuális elemek és játékos gyakorlatok színesítik - ismertette Csufor Lilla, az alapítvány tréningekért felelős képzési vezetője. A 2-szer 45 perces szerkezet lényege, hogy az élményalapú feldolgozás támogatja az ismeretek hatékony beépülését.

A közönséget aktívan bevonó előadások a népmesék bölcsességeit és tanulságait ötvözik a kulturális sokszínűséggel és a XXI. századi pénzügyi kompetenciákkal. A projekt kiválóan illeszkedik az alapítvány tevékenységébe, amelynek célja az ifjúság pénzügyi- és jövőtudatosságának fejlesztése

– mondta Csejtei Ildikó, az alapítvány ügyvezetője.

Közös projektünk hozzájárul a határokon átívelő tudásmegosztáshoz, támogatja egymás kulturális megismerését, megértését és elősegíti a hatékony képzési együttműködések kialakítását

– emelte ki Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem dékánja. Az alapítvány trénerei és az egyetem szakértői összesen háromhetes közös módszertani képzésen készültek fel a népmesék edukációs célú átdolgozására.

Csufor Lilla, az alapítvány képzési vezetője, Csejtei Ildikó ügyvezető igazgató és Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem dékánja

A mese-játékokat 8 magyar megye és 5 szlovák megye/körzet közel 30 iskolájában mutatják be az alapítvány és az egyetem szakértői jelenléti tréningek és online stream előadások formájában, illetve táborokban, rendezvényeken legalább 3 ezer gyermeket elérve a projektidőszak 2022. decemberi zárásáig.

Később további iskoláknak és diákoknak juttatják el a 3 szlovák és 3 magyar népmesén alapuló edukációs előadásokat.

A mesék pénzügyi képzésen való alkalmazására Magyarországon eddig nem volt példa.

Az OTP Fáy András Alapítvány olyan innovatív, szakmai műhely, amely eddig is több, úgynevezett edutainment, vagyis a tananyagot "szórakoztatva", gyakorlati, játékos példákon keresztül tanító programok sorát színesíti a most bejelentett új képzéssel.